"С хорá и песни край релсите тесни"

Това е мотото на Първия национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката
Снимка: opoznai.bg

СнимкаЗелените поляни около гара Аврамово – най-високата железопътна станция на Балканите, стават сцена на събора „Край теснолинейката“. Събитието е тази неделя (12 август), а инициатор и основен организатор е гражданско сдружение „За теснолинейката“. Тези, които следят новините, сигурно помнят как преди пет години едно момче започна битка с институциите за запазването на жп линията Септември-Добринище. Така беше поставено началото на гражданско движение за съхраняване и популяризиране на теснолинейката, както и за развиване на туристическия ѝ потенциал. Кристиан Ваклинов – тогавашният тийнейджър, основател и председател на сдружението „За теснолинейката“, разказва:Основната идея е да опазим теснолинейката – това богатство, което имаме. Убедих се, че популяризирането на историята около нея, запалва още хора за каузата. Аз самият вече девет години пътувам по тази линия като турист и научих много. Строежът започва през 1921 г., но проектът да се свърже гара Септември с Велинградския регион възниква по-рано – през 1916 г. Работата се извършва на етапи до 9 декември 1945 г., когато е открит последният участък от Банско до Добринище. Трябвало да продължи до Егейско море, но не се случва. За 5 часа и тези 125 км човек преминава покрай невероятни природни и исторически забележителности. В технически план линията е атрактивна с „шестиците“ и „осморките“, които описва, преодолявайки планинския релеф. От началната точка до гара Аврамово има денивелация над 1000 метра. Доколкото знам, това е уникално в световен мащаб. Аврамово е на 1267 м надморска височина. Богатство е и това, че практически линията свързва три етно-културни области – Тракия, Родопите и Пиринско. Това 5-часово пътуване е среща с различни съдби, бит и култура. Щастлив съм, че все повече хора оценяват това богатство.

Снимка

Аврамово е малко високопланинско село, разположено на възвишение от едната страна на гарата, а от другата страна е село Пашови. Станцията е на ливадите между двете села и това е центърът на Аврамовата седловина. Разкрива се прекрасна гледка към скалистите върхове на планинските възвишения. Ако това стане традиция, каквито са намеренията на организаторите, има достатъчно място и за изпълнителите, и за публиката, и за пътуващите търговци, които следват съборите и предлагат на хората храни, ръчно изработени предмети и какво ли не.

Снимка: ecovelingrad.com
Кристиан споделя, че са организирали няколко празника около теснолинейката, за да мотивират хората да пътуват с нея и да видят неземно красивите природни гледки. В подкрепа на каузата е и предстоящият събор, който ще продължи през целия неделен ден.

Очакваме много гости, а изпълнителите са от цялата страна. – казва още младият ентусиаст. – Организираме събора с подкрепата на общините Велинград и Якоруда, както и на Българските държавни железници. Освен от тези общини, очакваме много самодейци от селищата, през които преминава линията, както и участници от читалищни състави и танцови клубове в Благоевград, Пловдив, Крумовград, Асеновград, Пещера, Пазарджишко, Разложко, ще свирят гайдари от Пещера, Смолян... Ще бъде пъстро и шарено, а влакчето е в центъра на събитието.

Снимка

Кристиан сподели, че чувства огромно удовлетворение и щастие от направеното за теснолинейката. Неговият пример накарал много хора да започнат борба с несправедливости в различни сфери на живота.

Много от младите у нас нямат големи надежди за бъдещето, обезверени са. Това важи и за поколението на нашите родители. Съзнавайки, че повлиявам на хората да вярват, че са в състояние да променят света около себе си, работя с по-голямо вдъхновение и все активно в тази посока. Фактът, че толкова изпълнители се съгласиха да участват в събора, е доказателство, че нашата кауза е наистина значима за много хора.

Снимки: личен архив
Още от категорията

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21

Холивудски актьор вдига сватба по български в Жеравна

В село Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки ще бъдат облечени с пъстри носии от цяла България. В предаването „Преди всички“ организаторът на фестивала и ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров разказа какво още може да се види: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал,..

публикувано на 17.08.18 в 11:08

Шансът и ефектът на мултилингвистичните разследвания

Този фичър в 2 части е продукт на журналистическо разследване, извършено в напрегната и сложна ситуация. То събра фрагментите на казус, който се разви на особено чувствителна и драматична територия - семейство с   2 деца, чиято майка е гражданин на една държава, а чийто баща е гражданин на друга. Неговата предистория е история за една любов,..

публикувано на 17.08.18 в 10:20

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край Сиатъл процъфтява, благодарение на богатите нюанси на стъклото и изящните творби на артисти от..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Започват традиционните празници в Рудозем и в Доспат

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат Денят на миньора, а в Доспат – Съборът на чешмарите. Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

публикувано на 17.08.18 в 04:58