"С хорá и песни край релсите тесни"

Това е мотото на Първия национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката
Снимка: opoznai.bg

СнимкаЗелените поляни около гара Аврамово – най-високата железопътна станция на Балканите, стават сцена на събора „Край теснолинейката“. Събитието е тази неделя (12 август), а инициатор и основен организатор е гражданско сдружение „За теснолинейката“. Тези, които следят новините, сигурно помнят как преди пет години едно момче започна битка с институциите за запазването на жп линията Септември-Добринище. Така беше поставено началото на гражданско движение за съхраняване и популяризиране на теснолинейката, както и за развиване на туристическия ѝ потенциал. Кристиан Ваклинов – тогавашният тийнейджър, основател и председател на сдружението „За теснолинейката“, разказва:Основната идея е да опазим теснолинейката – това богатство, което имаме. Убедих се, че популяризирането на историята около нея, запалва още хора за каузата. Аз самият вече девет години пътувам по тази линия като турист и научих много. Строежът започва през 1921 г., но проектът да се свърже гара Септември с Велинградския регион възниква по-рано – през 1916 г. Работата се извършва на етапи до 9 декември 1945 г., когато е открит последният участък от Банско до Добринище. Трябвало да продължи до Егейско море, но не се случва. За 5 часа и тези 125 км човек преминава покрай невероятни природни и исторически забележителности. В технически план линията е атрактивна с „шестиците“ и „осморките“, които описва, преодолявайки планинския релеф. От началната точка до гара Аврамово има денивелация над 1000 метра. Доколкото знам, това е уникално в световен мащаб. Аврамово е на 1267 м надморска височина. Богатство е и това, че практически линията свързва три етно-културни области – Тракия, Родопите и Пиринско. Това 5-часово пътуване е среща с различни съдби, бит и култура. Щастлив съм, че все повече хора оценяват това богатство.

Снимка

Аврамово е малко високопланинско село, разположено на възвишение от едната страна на гарата, а от другата страна е село Пашови. Станцията е на ливадите между двете села и това е центърът на Аврамовата седловина. Разкрива се прекрасна гледка към скалистите върхове на планинските възвишения. Ако това стане традиция, каквито са намеренията на организаторите, има достатъчно място и за изпълнителите, и за публиката, и за пътуващите търговци, които следват съборите и предлагат на хората храни, ръчно изработени предмети и какво ли не.

Снимка: ecovelingrad.com
Кристиан споделя, че са организирали няколко празника около теснолинейката, за да мотивират хората да пътуват с нея и да видят неземно красивите природни гледки. В подкрепа на каузата е и предстоящият събор, който ще продължи през целия неделен ден.

Очакваме много гости, а изпълнителите са от цялата страна. – казва още младият ентусиаст. – Организираме събора с подкрепата на общините Велинград и Якоруда, както и на Българските държавни железници. Освен от тези общини, очакваме много самодейци от селищата, през които преминава линията, както и участници от читалищни състави и танцови клубове в Благоевград, Пловдив, Крумовград, Асеновград, Пещера, Пазарджишко, Разложко, ще свирят гайдари от Пещера, Смолян... Ще бъде пъстро и шарено, а влакчето е в центъра на събитието.

Снимка

Кристиан сподели, че чувства огромно удовлетворение и щастие от направеното за теснолинейката. Неговият пример накарал много хора да започнат борба с несправедливости в различни сфери на живота.

Много от младите у нас нямат големи надежди за бъдещето, обезверени са. Това важи и за поколението на нашите родители. Съзнавайки, че повлиявам на хората да вярват, че са в състояние да променят света около себе си, работя с по-голямо вдъхновение и все активно в тази посока. Фактът, че толкова изпълнители се съгласиха да участват в събора, е доказателство, че нашата кауза е наистина значима за много хора.

Снимки: личен архив
Още от категорията
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27