Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джузепе Конте: Италия ще защити пред ЕК интересите си по въпроса за бюджета, но няма да има "глупави" искания

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия ще преговаря с Европейската комисия за бюджета на страната за следващата година, защитавайки интересите си, но няма да е "неразумна" в своите искания, заяви в сряда италианският премиер Джузепе Конте.

"Ние ще преговаряме с ЕК със сериозна, разумна и смела програма, която да защити нашите интереси", посочи Конте на пресконференция, цитиран от Ройтерс. "Ще бъдем много сериозни и взискателни, но няма да бъдем неразумни и безразсъдни в нашите искания", добави той.

Неговите коментари допринесоха за известно успокояване на европейския и по-конкретно на италианския дългов пазар, с оглед на инвеститорските опасения, че амбициозните планове на правителството за намаляване на данъците и за по-високите държавни разходи могат да увеличат италианския дълг, който е и без това вторият най-висок в еврозоната, след този на Гърция. Според Евростат държавният италиански дълг достигна 131,8% от БВП на страната в края на миналата година, докато осредненото му ниво за еврозоната е било от 86,7 на сто.

Доходността на 2-годишните италиански краткосрочни книжа се понижава с 3 базисни пункта към 0,887%, на 5-годишните книжа – с 5 пункта към 1,975%, а на 10-годишните държавни облигации – с около 3 пункта към 2,845%.

Правителството трябваше да се срещне в сряда, за да обсъди бюджета за 2019 година, който да бъде очертан официално през следващия месец, след което трябва да бъде представен за одобрение от Европейската комисия през октомври.

Пресконференцията на Конте е факт, след като по-рано днес министърът на икономиката Джовани Триа предупреди, че икономическият растеж се забавя, а бюджетният дефицит за следващата година ще бъде по-висок от предишните оценки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!