Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обяви мита от 25% за американски стоки за 16 млрд. долара, отговаряйки на предприетите от САЩ мерки

Китай заяви в сряда, че ще предприеме ответни контрамерки на обявения от САЩ ден по-рано нов кръг от високи мита за вноса на китайски стоки, съобщава телевизия CNBC.

Китайското министерство на търговията обяви 25-процентна митнически ставка за вноса на американски стоки на стойност 16 млрд. долара. Стоките, които ще бъдат обект на новите високи тарифи, ще включат вноса в Китай на американски суров петрол, автомобили, въглища, продукти от химическата промишленост и медицинско оборудване.

Новината от Пекин идва по-малко от 24 часа, след като офисът на Търговския представител на САЩ представи окончателен списък с китайски стоки за 16 млрд. долара, които ще бъдат засегнати от 25-процентно мито. Новите американски тарифи ще влязат в сила на 23-ти август. С последния списък Вашингтон ще наложи мито от 25% върху вносна на китайски стоки за общо 50 млрд. долара.

Mинистерството на търговията на Китай посочи, че решението на САЩ да наложи високи мита за вноса на китайски стоки за 16 млрд. долара е било "много неразумно" и че днешният отговор на властите в Пекин има за цел "да защити нашето национално достойнството". Новите китайки тарифи ще влязат в сила веднага, след като влязат в сила и американските мита, които по план трябва да бъдат въведени на 23-ти август.


Таблица за "войната с митата" между САЩ и останалия свят

Снимка


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени