Ковачевица - вече и фестивална дестинация

На сцената на читалище "Светлина" в Ковачевица
Снимка: Неотъпкана пътека

Всички, които са били в Ковачевица и околността, определят това място като магично. Тази година към красивото и уникално село в Родопите се отправи нова група посетители - привлечени колкото от каменните къщи и пъстрите халища, от зеленината и планинските хълмове, толкова и от музика, каквато там не е звучала досега.

Група музиканти, обединени в приятелски кръг, проправиха една "Неотъпкана пътека" към Ковачевица - отдавнашна мечта на пианистката Лора Чекоратова и цигуларя Георги Вълчев. Артистичното семейство, което от години живее и работи в Ню Йорк, САЩ, успя да убеди много хора, че класическа камерна музика от най-висок карат би звучала съвсем на място в сърцето на Родопа планина. И основаха фестивала "Неотъпкана пътека" заедно с колегите си Никола Таков, Мариана Карпатова, Вангел и Екатерина Тангърови, Веселин Тодоров и Христо Танев.


Три концерта
в Ковачевица и един в град Гоце Делчев привлякоха не само местни меломани, но и гости от различни краища на страната и света. Програмите бяха изключително разнообразни, поднесени с вкус и отдаденост от музикантите.

За атмосферата по време на първото издание на фестивала "Неотъпкана пътека" разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Людмила Прокопова - дългогодишен музикален редактор в БНР с особен афинитет към Ковачевица, където има къща и работи за културното развитие на региона. Чуйте интервюто и документални записи от фестивала в звуковия файл.


Свързани новини

"Неотъпкана пътека" води камерни музиканти и меломани в Ковачевица

„Неотъпкана пътека” е наречен новият фестивал за камерна класическа музика, чието първо издание ще се състои от 3 до 6 август 2018 г. Концертите ще бъдат в читалище “Светлина” в село Ковачевица и в Дома на културата в град Гоце Делчев. Фестивалът..

публикувано на 13.07.18 в 12:45
Още от категорията

„Летящият Холандец” на Латвийската опера от програмата на OperaVision

През последните години много знаменити певци идват от Латвия. Ще припомня само няколко от тях: Елина Гаранча, Александър Антоненко, Людмила Монастирска, Марина Ребека… Този сезон  е юбилеен за Латвийската опера - тя чества 100-годишнината от своето..

публикувано на 11.12.18 в 11:32

Иван Цанков: В Аржентина тангото е начин на живот

За да отбележат приноса на френската следа в аржентинското танго, днес танцьори от цял свят се събират във Френския Институт в София за Световния ден на тангото. Проявата се организира от Сдружение „Диа дел танго“.  Един от градовете, през които в..

публикувано на 11.12.18 в 11:10

Оркестърът за народна музика на БНР с нов мащабен проект "Тайните на българските инструменти"

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в навечерието на Рождество Христово новия си проект  Тайните на българските инструменти  на 13 декември от 19:30 часа в Първо студио на Българското национално радио. В първото..

публикувано на 11.12.18 в 10:35

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a..

обновено на 10.12.18 в 18:34

Ирландската бой група "Boyzone" издаде финалния си албум след 25 годишна кариера

Ирландската бой група “Boyzone“ подготвя раздялата си феновете след  25 години на сцената. Финалният албум в успешната кариера на групата стана "Thank You & Goodnight" , издаден на 16-ти ноември. Връщайки спомена към началото от..

публикувано на 10.12.18 в 17:52

Холандската група "Pip Blom" е носител на наградата "Music Moves Europe Talent Awards" за 2018

Инди рок групата от Амстердам   "Pip Blom" ще бъде удостоена официално с наградата " Music Moves Europe Talent Awards" на 16-ти януари 2019-та година на церемония в Грьонинген- Холандия. "Pip Blom" е едновременно името на групата и името..

публикувано на 10.12.18 в 17:28

Тромбонисимо

Когато решихме да представим музика за тромбон и тромбони, малко се колебаехме дали този импозантен със звук и осанка инструмент няма да внесе известно еднообразие, но оказа се, че превъплъщенията му в двата стила са толкова интригуващи и много, че дори и..

публикувано на 10.12.18 в 16:35