Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай налага допълнителни мита от 25% върху американски стоки за 16 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай налага допълнителни вносни мита от 25 процента върху американски стоки за 16 млрд. долара, обяви китайското Министерство на търговията, цитирано от световните агенции. Новите тарифи ще влязат в сила от 23 август, синхронно с обявените вчера нови американски мита, и ще засягат стоки от петрол и стоманени продукти до автомобили и медицинско оборудване, съобщи Ройтерс.

Износът на Китай през юли е нараснал с 12%, което е повече от очакваното, въпреки американските мита. С 11 на сто повече са били и стоките, изнесени за Съединените щати, отбелязва Ройтерс. Що се отнася до внимателно следения излишък със Съединените щати - той отбелязва незначително намаляване, но остава близо до рекордно високите си нива от юни.

Старшият валутния стратег на "Рабобанк" Джейн Фоули коментира ситуацията така:

"Много е възможно в Съединените щати да са складирали някои китайски стоки, потенциално за да избегнат по-дългосрочното влияние на тарифите. А и без това, разбира се, през този месец не е усетен пълният ефект на тези тарифи. Така че, според, мен е доста възможно китайският износ да бъде засегнат, но да не започнем да виждаме последиците от това за още един-два месеца."

Китай твърди, че може да устои на бурята, но не дава особени признаци за това в момента, отбелязва Ройтерс.

Междувременно беше съобщено, че китайската стокова търговия отбелязва ръст от 8,6% за първите седем месеца на тази година, спрямо същия период на 2017 г. -  до около 2,45 трилиона долара. Ръководителят на статистическия отдел на Главното управление на китайските митнически власти Хуанг Сонгпинг заяви:

"Вносът и износът на Китай отбелязаха стабилни показатели с добра инерция за растеж от началото на тази година. Междувременно вътрешното търсене показа добра тенденция. Китай пое инициативата да разшири вноса, което ограничи търговския излишък и направи по балансирано развитието експорт-импорт."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!