Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на солта – незабравимо изживяване на брега на Атанасовското езеро

БНР Новини

Атанасовското езеро е едно от най-забележителните кътчета на България, което всяка година посреща хиляди туристи от страната и чужбина. Причините за това са различни, но основните са няколко. Първата е свързана с Бургаските солници и с лечебните свойства на лугата и калта, които се добиват в района по природосъобразен начин. Лечението с тях оказва благоприятно въздействие върху периферната нервна система и опорно-двигателния апарат, помагат при зарастването на различни рани и подпомагат обменните и регенерационни процеси в организма.

Снимка

Последният мониторингов доклад за състоянието на езерото, сочи, че басейните, изградени около него, се посещават от 4000 души дневно. Фактът, че езерото е предпочитано място за отдих, гнездене и презимуване на внушителен брой птици - над 330 вида, също привлича немалко внимание. За да си представите мащабите на това орнитоложко богатство, ще споменем, че общият брой на видовете, срещащи се у нас е 420.

Снимка

Третата причина за интереса към Атанасовското езеро е възможността да се види крайбрежната лагуна - подобни места в Европа се броят на пръсти. По тази причина тя е обявена за защитена територия, каквато всъщност е и цялото езеро, тъй като то е част от мрежата на Натура 2000. Наред с лагуната, визуална наслада създават променливи цветове на езерото, които варират от синьо през зелено до червено. Червеният цвят се дължи на голямото количество магнезий, което се съдържа във водите му, както и на едно водорасло, виреещо в много солени води. Смяната и пъстротата им се дължат на солодобива, а най-наситени са именно сега в периода август-септември.

Снимка

За шести пореден път, на 10 август, Атанасовското езеро ще бъде домакин на еднодневен фестивал, посветен на солта.  Всяка година организаторите от фондация „Биоразнообразие“ заедно с Българското дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД задават различна тема, като тазгодишното издание ще премине под наслов „Солта на живота“. Ето и подробности за програмата и предизвикателствата, които очакват посетителите: 

Снимка




СнимкаВ това издание на фестивала се опитахме да съберем всичко най-интересно, случило се около езерото, или свързано с него, разказва Радостина Ценова - експерт от Фондация „Биоразнообразие“. Няколко детски ателиета, изложби, базар на продукти, произведени от сол и луга, дегустация на шоколад с морска сол от езерото, здравна беседа за ползите от лугата и калта. Предвиден е и концерт „на тъмно“, а участниците в него ще се пазят в тайна до излизането им на сцената. Желаещите да участват в някоя игра също ще имат тази възможност. Предвидена е викторина с 38 въпроса, чийто отговори гостите ще намерят пръснати из фестивалната територия.

Снимка

Ретроспективна изложба пък проследява всичко, което съвместният екип е постигнал по отношение на опазването на местообитанията на животните и птиците, както и решаването на проблема с качеството на водата в лагуната и опасността от наводнения. Ако всичко това ви се струва малко, но и сте достатъчно смели да се поизцапате, можете да участвате и в конкурса „Мис и мистър „Солена кал“. Ограничения за възрастта на участниците няма, но условието е те да дефилират атрактивно и да покажат харизма на импровизираната сцена.

Снимки: архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна