Редакторът в новините на БНР Константин Мравов с първа изложба като любител фотограф

Снимка: Константин Мравов


Редакторът в новините на БНР Константин Мравов открива довечера първата си изложба като любител фотограф. В галерия на ул. "Денкоглу" до 21 август ще бъдат изложени фотоси в различен формат, в които не е търсено качеството, а реалността на различни сцени от живота на София.

"При мен снимането е един появяващ се и отиващ си процес през времето - активни периоди и по-пасивни периоди. В самите снимки има едно усещане за несъвършенство с артистична цел. Това са някакви отделни моменти, които са снимани", каза Мравов часове преди официалното откриване.  За предаването "Преди всички" той сподели:

"Има снимки с телефон, снимки различни фотоапарати. Снимано е с много евтини камери, защото просто така се получаваше. Сега съм си купил фотоапарат и ще се прехвърля в нов етап, но този стар етап, който представям, е по-скоро с камери, които съм намирал по всякакъв начин – по шкафове, на заем от приятели…. Използвана е много разнообразна техника, което не е характерно за повечето фотоизложби, защото авторите, когато имат концепция, имат и фотоапарат". 

Константин Мравов снима в София от 2013 година, а в архива му до днес на преден план са графитите, промените в средата и анонимните ѝ обитатели. Затова и първата му изложба се казва "Цигари на бройка", а в нея качеството на изображението не е приоритет. Често дори е обратното –  липсата на фокус и преекспонирането на светкавицата умишлено създават сурови, но и естествени сцени, в които човекът зад обектива е невидимо, но и наблюдателно присъствие. Мравов призна, че не е планирал да прави изложба, но приятелката му е организирала събитието. 

 

Още от категорията
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27