Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на рублата към двугодишни дъна след новите санкции на САЩ спрямо Русия

Под силен натиск от продажби се намират и акциите на фондовата борса в Москва

Руската рубла се намира под силен натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, след като САЩ обявиха, че от 22-ри август влизат в сила нови икономически санкции спрямо Русия във връзка с предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солсбъри през март.

Рублата се обезцени с над 3% спрямо щатския долар още по време на вчерашната търговия, след като вестник "Комерсант" цитира чернова на законопроект на американския Сенат, в който се настоява за нови санкции спрямо Русия във връзка с намесата ѝ в президентската надпревара в САЩ през 2016-а година. Законопроектът включва забрана на юридически лица от САЩ да купуват руски дългови ценни книжа и ограничаване на операциите на руските държавни банки в Съединените щати.

По-късно през деня САЩ обявиха отделни икономически санкции срещу Русия относно аферата "Скрипал".

                                                                                                           Графики долар/рубла и евро/рубла

Снимка

Всичко това провокира рязка обезценка на руската рубла, като още в сряда тя успя да пробие безпроблемно психологическите нива на подкрепа от 65 за един долар и от 75 спрямо еврото.

Нейният спад продължава и в четвъртък, като по-рано през деня щатският долар удари двугодишен връх от 66,71 рубли (най-високо ниво от юли 2016-а година насам) преди да стабилизира около 66,20 рубли. От началото на 2018-а година рублата вече се обезцени с над 13% спрямо американски долар, показват данни на FactSet.

Еврото също нарасна до най-високо ниво от две години насам около 77,32 рубли, преди да коригира леко назад към 76,70 рубли в началото на европейска търговия.

Новата вълна на американски санкции спрямо Русия се отразява негативно и на акциите, търгувани на борсата в Москва.

Деноминираният в рубли фондов индекс MOEX се понижава с 1,13%, докато деноминираният в долари индекс RTSE се срива с 3,22%. Логично най-сериозен спад има при банковите акции, като акциите на Sberbank се понижават с 4,8%, а на VTB - с 5,89%. Акциите на Aeoflot пък се сриват с над 8%, след като част от новите американски санкции ще включват и забрана на полетите за САЩ на големия руски въздухоплавателен превозвач.

Инвеститорите на останалите европейски борси също реагират негативно на новите американски санкции спрямо Русия и на продължаващите притеснения в контекста на търговската война между САЩ и Китай след обявената през последни дни втора вълна от взаимно налагане на мита от 25% за вноса на китайски и американски стоки на стойност от по 16 млрд. долара.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,3%, отстъпвайки за втора поредна сесия на търговия от върха, достигнат във вторник (най-високо ниво от края на юли). Френският индекс CAC40 се понижава с 0,36%, а британският FTSE100 - с 0,6%. Само германският индекс DAX30 се колебае около вчерашното ниво на затваряне благодарение на ръст на акциите на Adidas с близо 8%, след като голямата компания за спортно облекло отчете много силни финансови резултати за второто тримесечие.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!