Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица МОН ще преведе извънреден транш от 150 000 лева на НИМХ

| обновено на 09.08.18 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица Министерство на образованието ще преведе извънреден транш от 150 000 лева, за да може Националния институт по метеорология и хидрология да продължи да изпълнява задълженията си. Това обяви директорът на института проф. Христомир Брънзов. Средствата, идващи от резерви и икономии на образователното министерство, не са дългосрочно решение, уточни той: 

"Това ще ни даде възможност да работим, може би, до края на август и първата седмица на септември, зависи как вървят консумациите ни точно и след това ще продължим пак да чакаме следващ транш от някъде, за да можем да си платим инертни, горива, комуникации, които са абсолютно необходими, за да можем да си вършим дейността".

Проф. Христомир Брънзов напомни, че от поискани над 18 млн.лв., Институтът по метеорология е получил под 9 милиона. От тях 3,7 млн. лева обаче са само членски внос към международни организации, които трябва да се заплащат по сключени от държавата споразумения. Проф. Брънзов посочи още, че все още не е получил покана за среща с премиера Бойко Борисов. Метеоролозите са готови за диалог. Те продължават да държат на решението си да се отделят от БАН и да преминат към МОН. 

"Потенциалът, който е имало може би навремето, когато сме минали към БАН, е изчерпан и НИМХ трябва да търси самостоятелен път", каза проф. Брънзов. 

Днес бе подписано и рамково споразумение за сътрудничество между Селскостопанска академия и Националния институт по метеорология и хидрология. Целта е двете институции да обединят усилията си за по-ефективно използване на материалните и интелектуалните си ресурси в търсене на мерки за смекчаване на въздействието на очакваните климатичните промени върху земеделието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна