Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: В днешната политическа система партизирането и послушанието надделяват

Цинизмът, който депутатите упражняват по време на мандата си, е този, който упражняват върху избирателите по време на избори

Мария Капон
Снимка: БГНЕС

"Ножицата става по-голяма. Това е видно от ежедневния живот на хората. Вижте само добавките, които се получават например на Великден. Това, че има богати хора, е много добре. По-голямата драма е, че хората обедняват и прагът на бедност става все по-критичен за голяма част от населението в страната". Това каза в предаването "12+3" бившият депутат Мария Капон. Тя коментира темата за безотчетните пари на депутатите, които за първи път се декларират. Капон бе първият народен представител, който още през 2005 година се обяви за отчетност на т.нар. "пари в пликове". 

"Реално добрата практика би била тези пари изобщо да не минават през плик и да не бъдат като приход на народния представител, а да бъдат сума, която Народното събрание, след като самият народен представител определи своя сътрудник (знаете, че в момента сътрудниците на народните представители са вече публични) - да се знае какъв е трудовият договор, Народното събрание да изплаща трудовия договор и да плаща осигуровки, като те да са за работата на народния представител, целево. В същото време той да няма достъп до тях, защото това винаги създава съмнението и въпросите - наистина ли се плащат сътрудници, как се заплащат сътрудниците... или това са просто едни допълнителни доходи на народните представители. Ако искаме да имаме в една парламентарна република наистина уважение към най-важната власт - парламентарната, то това зависи от всеки един от народните представители", подчерта Мария Капон.

През годините се опитвахме през Правилника за дейността на Народното събрание да регламентираме този доход, но безуспешно, припомни тя.

"Необходима е промяна на системата, но никой няма интерес  - независимо дали отляво или отдясно, популист, националист, патриот (както искате го наричайте) – да промени системата", смята още Мария Капон:

"Ако се промени цялостната система на отговорност, която имат народните представители, морал, който да имат, да разберат, че да си народен представител не е някаква привилегия, не е някакъв допълнителен доход, не е някакъв нов статут, то тогава всичките тези неща ще се променят. За голямо съжаление партизирането, послушността надделяват. Това да имаш лице, ако щете да си остър, не е предимство в днешната политическа система на страната - да си ярък, да си различен. Днес демокрацията е правото да сме различни. И партийната ни система, във вида, в който функционира, партиите трябва да разберат, че колкото по-различни са хората в групите, колкото по-добри са в експертизата си, толкова по-добра ще е и демокрацията". 

Народните представители до голяма степен са огледало на избирателите, посочи още Мария Капон:

"Когато дойдат избори, никой не те пита какво предлагаш. Всички питат какво даваш. И цинизмът, който те упражняват по време на мандата си, е цинизмът, който упражняват избирателите по време на избори. Те казват: "Всички са маскари, няма никакво значение за кого ще се гласува. По-добре да взема едни 100 лева, няма значение от формата - дали ще е като застъпник, или защото просто си се записал в някакъв списък, или защото съм отишъл на някакъв концерт, и там дават по един ваучер от "Лидл". Казвам истински факти. "В момента, което е важно, няма значение за кого ще гласувам. В крайна сметка, който ми е дал тоя плик, аз за него ще гласувам." Затова и народните представители не се интересуват от това те какъв плик ще получат и какво ще се случи. За това казвам, че е важно да променим системата."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна