Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петимата от групата на Митьо Очите остават за постоянно в ареста

| обновено на 09.08.18 в 16:35
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста Йордан Въчев, Радослав Николов, Венцислав Христов, Иван Пишиев и Иван Найденов. Петимата са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и палежи, ръководена от намиращия се в турски арест Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите.

Съдът се позова на събраните доказателства – разпити на тайни и явни свидетели, специални разузнавателни средства и технически експертизи, в преценката си, че на този етап може да се направи обосновано предположение, че и петимата са били част от групата на Желязков. А тя, според прокуратурата, е действала от 2013 година и със сила се е превърнала в монополист в погребалния бизнес в Бургас, а по поръка на Митьо Очите е палила и унищожавала чужда собственост. 

Без резултат останаха възраженията на адвокатите, че доказателства няма и че проговорилите – години след събитията, свидетели боравели основно с изрази като "чух", "казаха ми", "подозирам". Затова и показанията им бяха квалифицирани като "градски легенди". 

Заради обремененото криминално, а на някои и съдебно, минало, съдът прецени, че на свобода петимата обвиняеми могат да извършат друго престъпление. Защитниците им пък обявиха, че клиентите им са жертва на публичността на другите лица в аферата – Димитър Желязков, общинските съветници Бенчо Бенчев и Пейо Янков и ексдепутата Нехрин Узун. 

Днес в съдебната зала се явиха само четирима от задържаните. Петият – Йордан Въчев, бил здравословно неразположен. Очаквано, самите обвиняеми и адвокатите им отрекоха всякаква съпричастност към групата, а защитникът на отсъстващия от залата Вачев – Димитър Марковски, дори и физическо познанство на клиента си с Митьо Очите:

„Познава го от вестниците, от телевизиите и това, че го е засичал преди шест години в някакво заведение в Несебър и му е направило впечатление, че той е с многобройната си охрана – това са му отношенията. Нито един телефонен разговор, нито едно съобщение, нито една конкретна среща – нищо, нула във времето и в годините“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна