Eмисия новини
от 05.00 часа

МРРБ: Спазени са процедурите по издаване на разрешение за строеж за реконструкция на пристанище "Карантината"

Снимка: БГНЕС

Процедурите по издаване на разрешение за строеж за реконструкция на пристанище „Карантината“ във Варна са спазени, уверяват от регионалното министерство по повод разпространено писмо на неправителствената организация „Камара на геодезистите“. Организацията не е официалната браншова камара по смисъла на Закона за геодезията и картографията, уточняват от министерството.

Според писмото в нарушение на Закона за устройство на територията е издадена заповед от министър Николай Нанков за одобряване на подробен устройствен план и разрешение за строеж за модернизация на пристанището на морския плаж „Аспарухово“. Изнесеното в сигнала е невярно и няма нарушение на процедурата по издаването на разрешението за строеж. Рибарските пристанища са публична общинска собственост, която не може да бъде променяна в частна и предназначението на обектите също не може да се променя, се казва в съобщението на ведомството. Рибарското пристанище съответства на предвижданията на действащия общ устройствен план, където има съществуващо такова.

Преди одобряването на проекта във Варна е проведено широко обществено обсъждане. За територията на морския плаж „Аспарухово“ има издаден акт за изключителна държавна собственост, в който не попада цитираният в сигнала на неправителствената организация имот.

Още от