Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Ваня Ставрева събра в изследване необичайни погребални практики

Фрагмент от корицата на изданието

Археологът от Регионалния исторически музей - Видин Ваня Ставрева издаде книгата „Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит“, която е адаптиран вариант за по-широката публика на магистърската й теза. Ставрева е изследвала над 1 200 гроба от този период на цялата територия на страната. "Интересното е, че необичайните погребални практики са били прилагани както за хора с висок социален статус, така и за считаните за опасни мъртви", каза авторката в предаването "12+3":

„Например употребата на червената охра – открих такава зависимост – е поставяна в едни от най-емблематичните гробове от този период. Почти във всички некрополи в най-богатите гробове се открива червена охра. В същото време тя е поставяна и в гробовете на социално маргинализирани, болни членове на обществото. Може да се интерпретира с възприемането й като символ на живота – поради червения й цвят тя е смятана за символ на кръвта и евентуално нашите древни предци са смятали, че тя ще осигури по-бързо преминаване в отвъдния свят на тези специални мъртви.“

До момента археолозите, проучвали погребалните практики, по-скоро са търсили общото, за да извлекат информация за стандартния обред през този период. Интересът към отклоненията е бил спорадичен, уточни специалистът. Много рядко са правени опити за интерпретации на използваните необичайни погребални практики, описани в изследването.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна