СТО: Световната търговия губи скорост през третото тримесечие

Роберто Азеведо от Световната търговска организация

По-слабите експортни поръчки и продажби на автомобили вероятно ще забавят растежа на глобалната търговия през третото тримесечие, посочи Световната търговска организация (СТО). Това е сякаш доказателство, че предприетата от Доналд Тръмп "световна война на митата" започва да се отразява негативно, съобщава Ройтерс.

Тримесечният индекс на СТО, който оценява бъдещите търговки перспективи и е съставен от седем отделни прогнозни индекси, спадна през третото тримесечие до 100,3 пункта от 101,8 пункта за предходните три месеца. "Това показа отслабване на растежа на търговията през следващите месеци в съответствие със средносрочните тенденции", отбеляза базираната в Женева организация.

Последните индекси за експортните поръчки и за продажбите на автомобили пък се понижиха съответно до 97,2 и до 98,1 пункта. Трябва да е има предвид, че Доналд Тръмп вече наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий от големите търговски партньори на САЩ и сигнализира, че вноса на автомобили също може да бъде обложен с високи мита.

Опитвайки се да убеди Китай да промени икономическия си модел и да намали търговския дефицит в САЩ, през миналата седмица администрацията на Белия дом предложи по-висока тарифи от 25% за вноса на китайски внос на стойност от цели 200 млрд. долара. Пекин пък отговори, като предложи такси за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

В тази връзка генералният директор на СТО Роберто Азеведо отправи публично послание в четвъртък, публикувано от редица вестници, в което посочи: "Световната търговия е под заплаха. Независимо дали наричате сегашната ситуация търговска война, със сигурност първите залпове са изстреляни".

"Ситуацията е изключително сериозна. Реципрочните търговски рестрикции не могат да представляват нова норма. Продължителната ескалация би рискувала сериозно икономическо въздействие, засягайки най-тежко най-бедните ", отбеляза Азеведо.


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15