СТО: Световната търговия губи скорост през третото тримесечие

Роберто Азеведо от Световната търговска организация

По-слабите експортни поръчки и продажби на автомобили вероятно ще забавят растежа на глобалната търговия през третото тримесечие, посочи Световната търговска организация (СТО). Това е сякаш доказателство, че предприетата от Доналд Тръмп "световна война на митата" започва да се отразява негативно, съобщава Ройтерс.

Тримесечният индекс на СТО, който оценява бъдещите търговки перспективи и е съставен от седем отделни прогнозни индекси, спадна през третото тримесечие до 100,3 пункта от 101,8 пункта за предходните три месеца. "Това показа отслабване на растежа на търговията през следващите месеци в съответствие със средносрочните тенденции", отбеляза базираната в Женева организация.

Последните индекси за експортните поръчки и за продажбите на автомобили пък се понижиха съответно до 97,2 и до 98,1 пункта. Трябва да е има предвид, че Доналд Тръмп вече наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий от големите търговски партньори на САЩ и сигнализира, че вноса на автомобили също може да бъде обложен с високи мита.

Опитвайки се да убеди Китай да промени икономическия си модел и да намали търговския дефицит в САЩ, през миналата седмица администрацията на Белия дом предложи по-висока тарифи от 25% за вноса на китайски внос на стойност от цели 200 млрд. долара. Пекин пък отговори, като предложи такси за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

В тази връзка генералният директор на СТО Роберто Азеведо отправи публично послание в четвъртък, публикувано от редица вестници, в което посочи: "Световната търговия е под заплаха. Независимо дали наричате сегашната ситуация търговска война, със сигурност първите залпове са изстреляни".

"Ситуацията е изключително сериозна. Реципрочните търговски рестрикции не могат да представляват нова норма. Продължителната ескалация би рискувала сериозно икономическо въздействие, засягайки най-тежко най-бедните ", отбеляза Азеведо.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15