Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна стачка на ирландския превозвач "Райънеър", отменени са полети до София

| обновено на 10.08.18 в 18:44
400 полета в Европа ще бъдат отменени днес
Снимка: Архив

Пилотите от нискотарифната авиокомпания "Райънеър" обявиха 24-часова стачка. Отменени бяха стотици полети, включително и четири от и до София. Засегнати са над 65 000 пътници в разгара на летния сезон.

В България няма да бъдат реализирани два полета от и за Брюксел и Берлин, казаха от пресцентъра на летище София. Оттам уточниха, че и двата полета са вечерни, и че компанията има ангажимент да уведоми клиентите си за отменените полети.

Протестът, засегнал нискотарифния превозвач се очаква да приключи утре - в 4 часа сутринта българско време. Това е най-мащабната стачка в историята на авиокомпанията. В нея участие вземат пилоти в Германия, Швеция и Белгия, които стачкуват в подкрепа на ирландските си колеги, излезли на протест още през юли.

Пилоти от Холандия също се включат в протеста, след като вчера получиха разрешение от холандски съд, чрез който компанията се опита да им.  В същото време обаче, справки показват, че няма отменени полети на "Райънеър" от и за Холандия, а стачкуващите холандски пилоти се заместват от други свои чуждестранни колеги. Според холандската Асоциация на пилотите, такива са били осигурени за 10 от общо 22 полета, предвидени за днес.

Протестиращите настояват за нов трудов договор, включително повече от обещаното 20-процентно увеличение на заплатите,  по-добри условия на труд, както и да не се отменят заявените им отпуски.
"Това е единствената многонационална компания в Белгия, която не зачита белгийските закони и това не е нормално, не е редно и не е коректно към другите компании", подчерта говорителят на белгийския синдикат Дидие Леб.

От авиопревозвача заявиха, че стачката е неоправдана, тъй като пилотите получават повече отколкото при други нискотарифни компании. Пилотите на "Райънеър" получиха право да членуват в синдикати едва миналата година.

Въпреки това начало на протестните действия днес дадоха в Германия, където 250 полета бяха анулирани:
"Целта ни днес не е да победим Райънеър, тъй като не е възможно да надвиеш трансатлантически работодател. Искаме да отправим сигнал към управлението му, че трябва да се сложи край на опитите им да надвият собствения си персонал. Днес изпращаме ясно послание към Дъблин: "Райънеър трябва да се промени!", подчерта Инголф Шумахер от германският пилотски синдикат "Кокпит", според когото, ако няма промяна, то съвсем скоро на протест могат да излязат и от кабинния персонал.

Недоволни пътници заради отменените над 400 полета в Европа не липсваха, но някои от засегнатите посрещнаха с разбиране причинените неудобства: 
"Някак не е честно пилотите все да "изтеглят късата клечка", за да летят евтино пътниците. И да - съчувствам им, макар че се и случва по време на ваканцията ми. Явно това е единственият начин". 
"Разбирам защо го правят. Лошо стечение на обстоятелствата е за нас, пътниците, но  трябва да окажат натиск! Ако стачката не засяга никого, то губи стоят смисъл!".

"В случаи на стачки на авиокомпании всички пътници са защитени от европейското законодателство – от регламент 261. Стачките се категоризират като отменени полети и това, което авиокомпанията дължи, е да даде избор на пътника да бъде премаршрутиран за друга дата или час, или да се откаже да пътува и да му бъдат върнати парите. Ако пътникът реши да избере друга дата и час на полета, до този момент компанията му дължи грижи – храна, напитки, хотел, ако е необходимо." Това обясни в предаването "Преди всички" Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център.

Допълнителното парично обезщетение е в размер от 250 до 600 евро според разстоянието на полета. Обезщетенията обаче не са автоматични, пътникът трябва да ги заяви, предупреди Арсенов.

В повечето случаи пътниците не са наясно със своите права и не ги претендират пред авиокомпаниите, сочи практиката на Европейския потребителски център. Отнема половин час да се напише жалба и да се прикачат документите, уточни Игнат Арсенов и посъветва потърпевшите да се консултират за правата си, дори когато не са сигурни, че имат такива.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна