„Беглика фест“ пак идва с послание за човека в хармония със себе си и с природата

Сред вековните гори и залени поляни на най-мистичната българска планина – Родопа, се провежда нетрадиционен извънградски фестивал, който събира под открито небе музиканти, артисти, акробати, поети и художници от цялата страна. Известен е като „Беглика фест” по името на живописния язовир Голям Беглик, който е притегателно място за любителите на почивката сред природата.

Тъй като предстои десетото издание на „Беглика фест”, организаторите обещават събитието да продължи с един ден повече и да е с толкова наситена програма, че да има за всеки по нещо любимо. Фестивалът ще се проведе от 22 до 27 август и ще протече под мотото „Десет стъпки по пътя”.

Снимка

Много силно застъпена е музикалната програма на „Беглика фест 2018”. Тя обединява както нови, така и добре познати авторски български проекти в областта на етно, джаз, пок, рок и world music. Сред най-популярните имена в афиша са Kottarashky, Белослава, “Мерудия”, Бояна Желязкова, Вяра Иванова, Димитър Таралежков, джазмените от “Метаформоза” и много други. Очаква се много хора да посетят тази година импро-джем сцената, заради участието на много добри музиканти-интерпретатори казва Бенита Примо, която е сред най-старите участници и съорганизатор на фестивала:
Импро-джем сцената дава възможност на всеки човек да премине през различни уъркшопи. Цигуларят Константин Кучев ще представи своя проект „Сътвори ми“. Той прави импровизации в реално време, черпи вдъхновение от контакта си с публиката и оттам се раждат нови песни, стихотворения и танци под звуците на цигулката. В традиционната ни програма има сектор, наречен „Здраве и себепознание“, там ще има голямо разнообразие от дейности- йога, хюман дизайн, рейки практики и музикотерапия. Чрез тях ние представяме една универсална култура, която отразява нашата любов помежду ни и любовта ни към Земята и всичко, което ни заобикаля.


Снимка

Участват и различни български групи, които залагат на родните традиции, понеже в момента имаме нужда да се върнем към корените си и да почерпим сила оттам. Лично аз от години се занимавам с циркова акробатика, а сега съм организатор на цирковата сцена. Циркът винаги е бил ядро на „Беглика фест“. Всеки ден в рамките на фестивала ще има занимания по жонглиране и въздушна акробатика. С нас ще са и кукловодите от „Мал- мале“ и „Играчка-Плачко“, които ще играят театър на параван за най-малките. Фрики
Фи е жонгльор със собствено огнено шоу, а група акробати от София ще танцуват на кокили в ярки феерични костюми сред поляните.


Отиваме сред природата, за да й се насладим и нека да я оставим такава, каквато е била преди ние да бъдем там, за да може да й се радваме по-дълго време – казва Бенита Примо.

Снимка

После припомня принципите на „Беглика фест“, които изключват използването на пластмасови прибори, както и ограничават храните от месо, доколкото това е възможно. И още за екологията и естетичното възпитание сред природата:

Снимка

Преди години, когато се е състоял първият фестивал, той е бил насочен към спасяването на два местни върха от грубо посегателство на бизнеса. Впоследствие тази цел беше постигната,
припомня Бенита Примо. Друга от целите беше свързана със запазването на популацията на птицата глухар, която е много разпространена в Европа, но у нас е на изчезване. На това място много хора бивакуват. Язовирът е много спокоен и чист. Всеки, който го види, иска отново да се върне там.

Снимка

Но има туристи, които не знаят как да се държат в природата и оставят след себе цели бунища, които загниват и развалят водата на язовира и реката, а с това замърсяване губим животни и растения. Приканвам всеки, който обича язовир Голям Беглик, да вземе със себе си чувал за отпадъци и когато приключи престоя си там, да събере всичкия си боклук и да го отнесе със себе си. За много българи е срамно да си возят боклука в колата, но това е много важно, за да опазим природата.

Снимки: beglika.org
Още от категорията
Марк Рибо

„Аларма Пънк Джаз“ с тридневен фестивал на 22, 23 и 24 октомври

В началото на следващата седмица – на 22, 23 и 24 октомври – концертната платформа „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се завръща към фестивалния формат. Поводът, разбира се, е 10-годишния юбилей на „Аларма“. Тридневният „Аларма Пънк Джаз Фест“ ще бъде открит в понеделник (на 22 октомври) в клуб *Mixtape 5*, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия –..

публикувано на 18.10.18 в 17:20

Визитка на Константин Илиевски

Константин Илиевски е потомствен музикант. Носи името на покойния си дядо – теоретик и музикален педагог. Баща му е композитор, майка му и баба му Анна Илиевска – преподавателки по пиано. Произхожда от фамилия на известни български музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а на 13 години продължава обучението си в..

публикувано на 18.10.18 в 16:35

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56
Дора Делийска

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Произведения от Ференц Лист, Золтан Кодай и Бела Барток ще прозвучат на 20 октомври под палката на известния унгарски диригент Габор Холерунг. Концертът на Софийската филхармония е посветен на Деня на революцията и борбата за свобода от 1956 г.Събитието е в столичната зала „България“. Нека припомним, че ден преди концерта, на 19..

публикувано на 18.10.18 в 13:09

Мария Торо: Щастлива съм да донеса музиката си в България

Вторият концерт в „София лайв клуб“ от Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ще бъде тази вечер от 20 часа. В предаването „Хоризонт до обед“ флейтистката Мария Торо каза, че е щастлива за това, че има възможност да донесе музиката си в България. „Когато започнах да свиря на флейта, разбрах, че това е най-добрият начин да..

публикувано на 18.10.18 в 12:22

В Хасково откриват 43-тите Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова"

43-ти Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова" ще се проведат от 18 до 21 октомври 2018 г. в Хасково. Дните са организирани и финансирани от Община Хасково. Днес от 17.00 часа в Галерия „Атанас Шаренков“ ще бъде открита Втора самостоятелна изложба на талантливия музикант и художник – Явор Куманов. От 19 часа в Театър „Иван Димов“ ценителите на..

публикувано на 18.10.18 в 11:12

Младежите, които рапът ни показва

За света на порасналите деца, поколенческите проблеми, разбиранията за живота и въпросите на израстването, откриваеми в съвременния български рап, говорим в „Нашият ден“ с колегата от програма „Хоризонт“ на БНР Константин Мравов, след срещата му с рапъра Атила.  Между „Сутрин“ и „Нощ“, както се казват първата и последната песен, се движи..

публикувано на 18.10.18 в 10:15