„Беглика фест“ пак идва с послание за човека в хармония със себе си и с природата

Сред вековните гори и залени поляни на най-мистичната българска планина – Родопа, се провежда нетрадиционен извънградски фестивал, който събира под открито небе музиканти, артисти, акробати, поети и художници от цялата страна. Известен е като „Беглика фест” по името на живописния язовир Голям Беглик, който е притегателно място за любителите на почивката сред природата.

Тъй като предстои десетото издание на „Беглика фест”, организаторите обещават събитието да продължи с един ден повече и да е с толкова наситена програма, че да има за всеки по нещо любимо. Фестивалът ще се проведе от 22 до 27 август и ще протече под мотото „Десет стъпки по пътя”.

Снимка

Много силно застъпена е музикалната програма на „Беглика фест 2018”. Тя обединява както нови, така и добре познати авторски български проекти в областта на етно, джаз, пок, рок и world music. Сред най-популярните имена в афиша са Kottarashky, Белослава, “Мерудия”, Бояна Желязкова, Вяра Иванова, Димитър Таралежков, джазмените от “Метаформоза” и много други. Очаква се много хора да посетят тази година импро-джем сцената, заради участието на много добри музиканти-интерпретатори казва Бенита Примо, която е сред най-старите участници и съорганизатор на фестивала:
Импро-джем сцената дава възможност на всеки човек да премине през различни уъркшопи. Цигуларят Константин Кучев ще представи своя проект „Сътвори ми“. Той прави импровизации в реално време, черпи вдъхновение от контакта си с публиката и оттам се раждат нови песни, стихотворения и танци под звуците на цигулката. В традиционната ни програма има сектор, наречен „Здраве и себепознание“, там ще има голямо разнообразие от дейности- йога, хюман дизайн, рейки практики и музикотерапия. Чрез тях ние представяме една универсална култура, която отразява нашата любов помежду ни и любовта ни към Земята и всичко, което ни заобикаля.


Снимка

Участват и различни български групи, които залагат на родните традиции, понеже в момента имаме нужда да се върнем към корените си и да почерпим сила оттам. Лично аз от години се занимавам с циркова акробатика, а сега съм организатор на цирковата сцена. Циркът винаги е бил ядро на „Беглика фест“. Всеки ден в рамките на фестивала ще има занимания по жонглиране и въздушна акробатика. С нас ще са и кукловодите от „Мал- мале“ и „Играчка-Плачко“, които ще играят театър на параван за най-малките. Фрики
Фи е жонгльор със собствено огнено шоу, а група акробати от София ще танцуват на кокили в ярки феерични костюми сред поляните.


Отиваме сред природата, за да й се насладим и нека да я оставим такава, каквато е била преди ние да бъдем там, за да може да й се радваме по-дълго време – казва Бенита Примо.

Снимка

После припомня принципите на „Беглика фест“, които изключват използването на пластмасови прибори, както и ограничават храните от месо, доколкото това е възможно. И още за екологията и естетичното възпитание сред природата:

Снимка

Преди години, когато се е състоял първият фестивал, той е бил насочен към спасяването на два местни върха от грубо посегателство на бизнеса. Впоследствие тази цел беше постигната,
припомня Бенита Примо. Друга от целите беше свързана със запазването на популацията на птицата глухар, която е много разпространена в Европа, но у нас е на изчезване. На това място много хора бивакуват. Язовирът е много спокоен и чист. Всеки, който го види, иска отново да се върне там.

Снимка

Но има туристи, които не знаят как да се държат в природата и оставят след себе цели бунища, които загниват и развалят водата на язовира и реката, а с това замърсяване губим животни и растения. Приканвам всеки, който обича язовир Голям Беглик, да вземе със себе си чувал за отпадъци и когато приключи престоя си там, да събере всичкия си боклук и да го отнесе със себе си. За много българи е срамно да си возят боклука в колата, но това е много важно, за да опазим природата.

Снимки: beglika.org
Още от категорията

"Така правят всички жени" – прекрасно предусещане за "2019 Пловдив Европейска столица на културата"

„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се ясен и недвусмислен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче често са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и дори над обичта. Моцарт е. Това, че той е, издига човечеството в степен. Моцарт ни разкрива какви сме и заедно с това ни..

публикувано на 10.12.18 в 13:45

Людмил Ангелов свири Рапсодия в синьо със Софийския духов оркестър

Тази вечер от 19 часа в зала "България" е (вече) традиционният коледен концерт на Софийския духов оркестър. Заглавието е красноречиво –  Коледа с Гершуин ! Диригентът Юли Дамянов  е подготвил една чудесна програма с всички най-знакови творби на големия американски композитор – от  Кубинската увертюра , през  Един американец в Париж  до избрани..

публикувано на 10.12.18 в 13:43

„Марни“ от киносезона на Метрополитън

„Марни“ е история за млада красива англичанка през 50-те години на миналия век, героиня от роман на писателя Уинстън Греъм, която ни се представя първоначално като безскрупулна лъжкиня и крадла - тя често и лесно сменя външността и името си, мести се от град на град, печели доверието на шефовете на различни фирми, но когато мъжете започнат да..

публикувано на 10.12.18 в 13:19

"Алберт Херинг" на Кралския колеж по музика в Лондон от програмата на OperaVision

Сред предлаганите документални записи на опери от програмата на OperaVision моя интерес привлече  „Алберт Херинг“ на английския композитор Бенджамин Бритън, смятана за един от шедьоврите на комичната опера на 20-и век. Със забавен сюжет, почерпен от новелата на Мопасан „Избраникът на госпожа Юсон“, и интересна музика, написана със съвременни..

публикувано на 10.12.18 в 09:21
Ла Скала - Милано

10-минутни аплодисменти и протести на природозащитници за откриването на сезона на Миланската скала

Предколедно настроение, великолепна елха, която заблестя в галерия „Виторио Емануеле“ в Милано под патронажа на Кметсвото и официалния спонсор – Сваровски,разнообразни културни събития и тази година на 7 декември потопиха италианския град в ненадмината празнична атмосфера! По традиция прожекторите от цял свят се насочиха към събитието-символ на..

публикувано на 10.12.18 в 08:52

"Бяла Коледа" на Стефан Диомов тази вечер в Бургас

Днес и утре публиката ще се наслади на два поредни концерта на Стефан Диомов в бургаската Опера, наречени "Бяла Коледа". Събитието е посветено на 50 години от създаване на група "Тоника", създадена през 1968 г. като самодеен състав. Затова главни герои в него ще са "Тоника СВ", Ваня Костова, наред с "Петте сезона", "Фортисимо" и др. В програмата са..

обновено на 10.12.18 в 08:15
Сцена от операта

Знаменитият Джанлуиджи Джелмети дирижира „Тоска“ в Лиеж

В края на ноември Кралската опера на Валония в Лиеж зарадва оперните любители с девет представления на шедьовъра на Джакомо Пучини „Тоска“. Една от най-играните опери по световните сцени, която с вълнуващата си интрига държи в плен зрителя от началото до края. Страстна и своенравна оперна дива, вдъхновен и свободолюбив художник, безскрупулен и жесток шеф..

публикувано на 09.12.18 в 12:00