Археолози проучват най-големия античен център в днешна Добруджа

Разкопките в крепостта "Залдапа" край село Абрит
Снимка: БТА

В местността Калето, между селата Абрит и Добрин в област Добрич се намира най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа - Залдапа. Теренните наблюдения на Залдапа показват, че той е бил гъсто застроен. Първите археологически проучвания датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. 

През годините античният строителен материал е подлаган на системно ограбване и разрушаване, което е започнало още през ХІХ в. и продължава до днес.

Липсват пълни археологически изследвания на терена. В резултат на проведените разкопки са проучени само част от укрепителната система, гражданска базилика, раннохристиянската църква и внушително по начина на изграждане водохранилище. През последните пет години проучванията на Залдапа са интензивни, благодарение на съвместен българо-канадско-френски проект. Екипът на разкопките с ръководител проф. Георги Атанасов тази година е разнороден - в него влизат специалисти от девет националности. В проекта участие имат и четири институции – Софийският университет, Университетът в Лил, Франция, канадски университет и Регионалният исторически музей в Добрич. 

Археологическите проучвания на базилика номер 2 в Залдапа носят големи изненади. Нейната ширина е почти колкото и на епископската, но я превъзхожда с изключително богатата мраморна украса, разказва професор Атанасов: "Целият централен кораб е бил с мраморни плочи. Това, което обаче е без аналог в Добруджа за този период е, че стените на тази базилика буквално са греели в мозаечни пана, включително с позлатени кубчета."

Заместник-ръководителят на проекта доц. Албена Миланова допълва, че базиликата е истинско съкровище за археологията: "Мозайката е била много луксозно мебелирана. Освен мраморните настилки с големи мраморни плочи, вътре литургичният декор - преградните плочи на олтара, базиликата е била декорирана с коринтски капители. Изключително богата украса, богата базилика и богато население, което си е позволявало такъв тип скъп декор."

По думите на проф. Никола Бодри, античният град Залдапа ще помогне на учените да узнаят повече за преобразуването на римския свят от края на античността. "Потенциалът на този фантастичен обект е почти неизчерпаем. Имаме работа за години напред", допълва преподавателят в университета в Лил и български зет в Разград доц. Доминик Монро.

Още за Залдапа ще научите в звуковия файл.

Още от категорията

Учени разкриха загадка, свързана с татуировки върху древноегипетска мумия от Луксор

Френски учени дешифрираха значението на многобройни татуировки върху древноегипетска мумия, открита в Луксор през 2014 г., предаде ТАСС. Останките са на млада жена от гробницата в Дейр ал Медина. За въпросната нея е установено, че живяла между 1300 г. и 1870 г. пр. Христа и умряла на 25-34-годишна възраст. По тялото й бяха открити 30 уникални..

публикувано на 19.10.18 в 02:17

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, съобщи агенция АНСА. По време на разкопките на един от кварталите на "мъртвия град" бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването на вулкана е станало не на 24 август, а на 17..

публикувано на 19.10.18 в 02:13

Северноирландската писателка Ана Бърнс е носител на наградата "Ман Букър"

Северноирландската писателка Ана Бърнс бе отличена с наградата "Ман Букър" за 2018 година. Бърнс получи престижното отличие за англоезична литература за романа си "Milkman", който разказва за сложните морални дилеми пред младо момиче по време на конфликта в Северна Ирландия през 70-те години. Бърнс е първият писател от Северна Ирландия, който става..

публикувано на 19.10.18 в 02:11

Изложба в Милано представя древни източници на вдъхновение за Пикасо

Изложба в Милано, която ще продължи до 17 февруари следващата година, показва древни източници на вдъхновение за Пабло Пикасо, предаде "Франс прес". Изложбата, озаглавена "Пикасо: Метаморфози", представя творби от гениалния испански художник редом до антично изкуство - керамика, вази, статуетки, стели, които са го вдъхновили и са повлияли върху..

публикувано на 19.10.18 в 02:08

До края на годината ще бъдат отворени нисколихвени кредитни линии за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство

До края на годината ще бъдат отворени нисколихвените кредитни линии от Фонда за финансови инструменти, по които общините, вероизповеданията и публично-частни партньорства да кандидатстват за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. Процедурите бяха представени във Велико Търново на българо-френския форум „Настояще и бъдеще за..

публикувано на 19.10.18 в 00:25

БНТ показва на 21 октомври филма: “Ричард Клайдерман: да свириш Аделин“

Екип на БНТ беше в Париж за среща със световноизвестния пианист Ричард Клайдерман, който тази година отбелязва 40-годишен юбилей на сцената със световно турне в Европа, Азия и Америка. В края на ноември и началото на декември той ще бъде и в България за два големи концерта. Тази неделя, 21 октомври, от 20:45 ч, в рубриката „В кадър“ на БНТ ще..

публикувано на 18.10.18 в 19:30

"Безкрайната градина" е българското заглавие, избрано за първия Европейски филмов фестивал

Дебютният филм на режисьора Галин Стоев "Безкрайната градина" е българското заглавие, избрано за първия Европейски филмов фестивал в столицата на Катар. Форумът в Доха започна днес и ще продължи до 23 октомври в Музея на ислямското изкуство. Ще бъдат показани 10 филма от 10 страни, сред които Австрия, Германия, Италия, Испания, Франция и Швеция. 

публикувано на 18.10.18 в 17:59