Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите майка са против финалния проект за Закон за хората с увреждания

Искат оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания

| обновено на 10.08.18 в 15:24
Снимка: БГНЕС
Майките на деца с увреждания поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Те за пореден път настояха и за оставката на Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за хора с увреждания. Те обявиха, че продължават с протестните си действия и че са готови да направят протестна палатка и пред социалното министерство. Според тях е налице отказ от реформи в политиката за хората с увреждания. 

Заедно с омбудсмана Мая Манолова майките участват във финалното заседание на работната група в социалното министерство по изработването на Закона за хората с увреждания. Те се обявиха категорично против подготвения финален вариант на проекта, който им е бил изпратен късно снощи и обявиха, че ще продължат с протестите. Основните им критики са свързани с текстовете за индивидуалната оценка на потребностите, медицинските изделия и помощните средства, както и за липсата на яснота за функциите и правомощията на специалния орган, който се предвижда да координира политиките за хората с увреждания.

Според майките проектът ощетява много хора и е “дискриминационен“. Родителите декларираха, че са “разочаровани“, а омбудсманът Мая Манолова заяви, че в този проект “реформа няма“.

Мая Манолова заяви: "Всичко, което сме говорили, писали, предлагали, просто не е взето предвид и по някакви неясни обстоятелства, са изписани други текстове".

Майки коментираха: "Лъжат всички ни, те не лъжат нас - цялото общество, всички хора с увреждания, които очакват нещо да се случи. Този закон, ако се гласува в този му вид, не влезе за обсъждане, няма такава боза и то вкиснала боза".

"Това не прилича на нищо в този вариант".

"Пожелателен характер, нищо задължително".

В петък идната седмица предстои среща с вицепремиера Томислав Дончев. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени