Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираната прокуратура възложи проверка на фирма "Аркус-сигурност Бургас"

| обновено на 10.08.18 в 14:05
Димитър Желязков-Митьо Очите

По разпореждане на Специализираната прокуратура, НАП и полицията започват проверка на охранителната фирма "Аркус-сигурност Бургас“, в която като консултант е работил Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите. От НАП-Бургас коментираха пред "Хоризонт", че фирмата е една от най-големите в региона и заради това е под непрекъснато наблюдение. Последната проверка е била сред стрелбата по Желязков пред 2016 година. От приходната агенция не коментираха дали са били намерени някакви нарушения и несъответствия.

Акцент в разпоредената днес проверка ще са и свързаните с дружеството физически и юридически лица. Най-коментираните физически лица през последните дни са управителят на "Аркус" - бившият шеф на полицията в Бургас Иван Владимиров, общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан с Желязков в Истанбул, докато му съдействал с превоз и настаняване в хотел, въпреки че вече беше обявен за издирване с червена бюлетина, и самият Митьо Очите - работил във фирмата на трудов договор като мениджър по маркетинга - с ангажимент да набира клиенти, но не със заплахи и  принуда, в което спецпрокуратурата обвинява престъпната му група - по-голямата част от която е в ареста. Издирва се още общинският съветник от Несебър Пейко Янков. 

Вчера в съдебната зала стана ясно, че групата на Желязков е действала поне от пет години и че е била предупреждавана за готвени акции от местни полицаи. Запитан за това, премиерът Борисов каза, че това го имало и в американските сериали и обясни, че за да се проникнат в една престъпна група, полицаите трябва да имат контакти с хора отвътре:
"И там точно някъде става разминаването. Много филми сте гледали. За съжаление, ние не сме по-различни като държава, от тези, които са в Европа, в Америка".

Проверката е продължение на акцията от началото на месеца, при която в Бургас бяха арестувани 19 души за участие в престъпна група за рекет и принуда по Южното Черноморие. Обвиняемите към момента са 10, а за ръководител е посочен намиращият се в турски арест Димитър Желязков. Той е в процедура по екстрадиция. Дотук в ареста са шестима от групата за рекет и палежи, петима от които с окончателно решение на съда. Що се отнася до Бенчо Бенчев - данни да е бил част от нея няма, но пък има, че е помогнал на Желязков с превоз и настаняване в хотел в Истанбул, докато той се издирваше с червена бюлетина. Затова и Бенчев ще бъде обвинен в понеделник в лично укривателство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени