Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ветрогонци“ в необичаен час за фичъри

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Петък, 18.00. Това е много рядък шанс да чуете един фичър от Николай Волев, фичър за чието раждане авторът му трябваше да прекара няколко седмици, почти сраснал се с една миниатюрна награ, а след това в продължение на още няколко седмици живя с гласовете, излизащи от тази награ, които като че ли не подлежаха на контрол и ред, докато накрая всяка дума и всеки звук зае своето точно място и време в едно аудио за хората, влюбени във вятъра, свободата и илюзиите. Преследващи неуловимите неща. Гонещи изплъзващите се. Чувства, времена, животи…

Фичърът „Ветрогонци“ е направен през 2009 година, когато БНР и още 10 радиостанции от Балканите – Косово, Албания, Македония, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Словения и Черна гора участваха в съвместен проект със заглавие „Аз живея на Балканите“, чиято цел беше създаване на аудиопортрет на региона и популяризиране на балканските езици и култури.

„…Когато морето е тихо, както сега, се казва „бонаца“. „Бонаца“. Когато има едно определено вълнение, което е така, като че ли (водата) ври, се казва „чалкантия“. Следобедният, приятният бриз, който духа винаги от изток, се казва „сереко“. Така се казва – „сереко“... Когато излизаш в открито море, се казва на „ачик“ – турска дума…“
„Ветрогонци“ са звучали в Дъблин, на 35-ата Международна фичър конференция IFC 2009, също така на сайта на Европейския съюз за радио и телевизия EBU.
Според подзаглавието това е радио фичър за двама българи, емигранти в собствената им страна. С гласовете на Николай Волев и Дончо Папазов ще влезем в една история за преследването на свободата – външната и вътрешната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени