Отскок на индустриалното производство на Франция през юни

Снимка: Ройтерс

Френското индустриално и промишлено производство нарасна за пръв път от четири месеца насам благодарение на енергийното производство и на солиден ръст в строителството, показват данни на официалната статистика Insee, които сякаш са сигнал за подобрение на този важен за икономиката сектор в края на второто тримесечие.

Индустриалното производство във Франция се повиши през юни с 0,6% спрямо май, когато се сви с 0,2%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за растеж с 0,6 на сто. Това представлява първо разширяване на производството след три поредни месеца на спад.

В основата на добрите юнски данни е увеличението с 0,5% на промишленото производство, като производството на кокс и на петролни продукти в рафинериите на страната скочи с цели 25,2% след спад с 14,4% през месец май.

В същото време продукцията в строителството се увеличи с 3,95, следвайки спад с 3,4% месец по-рано.

На годишна база френското индустриално производство нарасна през юни с 1,7% при очаквания за повишение с 1,4% и след спад с 0,6% през май, докато промишленото производство се увеличи с 1,6% след понижение с 0,4% и очаквания за по-скромен растеж с 0,5 на сто.

Междувременно Insee представи и данни, показващи увеличаване на трудовата заетост в частния сектор през второто тримесечие с 0,2% спрямо началото на годината, когато беше отчетен аналогичен растеж. В рамките на периода април-юни бяха разкрити нетно 31 хиляди нови работни места след тяхно повишение с 46 хиляди през първото тримесечие.

На годишна база трудовата заетост в частния сектор на Франция се повиши с 1,3 на сто.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15