Отскок на индустриалното производство на Франция през юни

Снимка: Ройтерс

Френското индустриално и промишлено производство нарасна за пръв път от четири месеца насам благодарение на енергийното производство и на солиден ръст в строителството, показват данни на официалната статистика Insee, които сякаш са сигнал за подобрение на този важен за икономиката сектор в края на второто тримесечие.

Индустриалното производство във Франция се повиши през юни с 0,6% спрямо май, когато се сви с 0,2%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за растеж с 0,6 на сто. Това представлява първо разширяване на производството след три поредни месеца на спад.

В основата на добрите юнски данни е увеличението с 0,5% на промишленото производство, като производството на кокс и на петролни продукти в рафинериите на страната скочи с цели 25,2% след спад с 14,4% през месец май.

В същото време продукцията в строителството се увеличи с 3,95, следвайки спад с 3,4% месец по-рано.

На годишна база френското индустриално производство нарасна през юни с 1,7% при очаквания за повишение с 1,4% и след спад с 0,6% през май, докато промишленото производство се увеличи с 1,6% след понижение с 0,4% и очаквания за по-скромен растеж с 0,5 на сто.

Междувременно Insee представи и данни, показващи увеличаване на трудовата заетост в частния сектор през второто тримесечие с 0,2% спрямо началото на годината, когато беше отчетен аналогичен растеж. В рамките на периода април-юни бяха разкрити нетно 31 хиляди нови работни места след тяхно повишение с 46 хиляди през първото тримесечие.

На годишна база трудовата заетост в частния сектор на Франция се повиши с 1,3 на сто.


Още от категорията

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40

Tesla Model 3 за 35 000 долара

В САЩ започна продажбата на Tesla Model 3 на цена от 35 000 долара, което е почти два пъти по-малко, отколкото на предишните модели на компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на съобщение в Twitter на основателя на „Тесла“ Илон Мъск. С отстъпките и отчитането на други стимули автомобилът може да бъде купен за 31 000 долара. Цената на..

публикувано на 19.10.18 в 11:39

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините и..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15