Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство на Франция през юни

Снимка: Ройтерс

Френското индустриално и промишлено производство нарасна за пръв път от четири месеца насам благодарение на енергийното производство и на солиден ръст в строителството, показват данни на официалната статистика Insee, които сякаш са сигнал за подобрение на този важен за икономиката сектор в края на второто тримесечие.

Индустриалното производство във Франция се повиши през юни с 0,6% спрямо май, когато се сви с 0,2%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за растеж с 0,6 на сто. Това представлява първо разширяване на производството след три поредни месеца на спад.

В основата на добрите юнски данни е увеличението с 0,5% на промишленото производство, като производството на кокс и на петролни продукти в рафинериите на страната скочи с цели 25,2% след спад с 14,4% през месец май.

В същото време продукцията в строителството се увеличи с 3,95, следвайки спад с 3,4% месец по-рано.

На годишна база френското индустриално производство нарасна през юни с 1,7% при очаквания за повишение с 1,4% и след спад с 0,6% през май, докато промишленото производство се увеличи с 1,6% след понижение с 0,4% и очаквания за по-скромен растеж с 0,5 на сто.

Междувременно Insee представи и данни, показващи увеличаване на трудовата заетост в частния сектор през второто тримесечие с 0,2% спрямо началото на годината, когато беше отчетен аналогичен растеж. В рамките на периода април-юни бяха разкрити нетно 31 хиляди нови работни места след тяхно повишение с 46 хиляди през първото тримесечие.

На годишна база трудовата заетост в частния сектор на Франция се повиши с 1,3 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени