Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три, две, едно, камера, екшън: „Танго в тунела“

Киното като танц във времето и в приятелството

10
Ники Станчев и Златка Керемедчиева

„Да не стоиш и да чакаш, а да твориш и да мечтаеш“. Това е задвижващият механизъм, който превръща целите в реалност. Такава е и равносметката, която си правят в края на снимачния процес Златка Керемедчиева и Ники Станчев, гости в предаването „Нощен Хоризонт". Двамата работят заедно по новия български филм „Танго в тунела“, който се очаква да излезе на екран в началото на следващата година, но преди това ще бъде показан на редица фестивали, първият от които е „Златна роза“ във Варна през есента. Златка участва в проекта като актриса и продуцент, а Ники като актьор и режисьор. В лентата са замесени още Стоян Анов като втори режисьор, Диляна Данева като втори продуцент. Оператори са Момчил Александров и Емилиан Дечев. И няма нищо случайно в това, че на отговорните позиции зад кадър са по двама души, защото – както за тангото трябват двама, така и за киното съществено е партньорството в синхрон.

Златка Керемедчиева е актриса, продуцент, кастинг режисьор, занимава се с кино от 2009 година. Докторант е по кино и актьорско майсторство в Нов български университет, преподавател, носител на две награди за най-добра актриса. Ники Станчев е актьор и режисьор на филми, клипове, реклами, театрални представления - преди две години постави първата в България фетиш постановка („Феята на Страстта“), селектирана за Аскеер в категорията „Иновативна драматургия“.

„Танго в тунела“ е съвременна българска драма, която разказва за живота на млад мъж, изоставен от родителите си, и за последствията от всички негови решения; това е история за семейството и неговата стойност, за приятелството и неговата тежест, за любовта и нейната сила, но най-вече за цената на промяната. „Танго в тунела“ бяга от битовизма, но показва реалната стойност на взаимоотношенията, без излишна мелодрама. В ролите са Ники Станчев, Йонко Димитров, Ани Банкина, Павел Владимиров, Лилия Лилова, Илия Виделинов, Златка Керемедчиева, Диляна Данева. Песните в лентата са на Веси Бонева, която също има роля във филма, и на Indigo Kids.

За Златка и Ники „Танго в тунела“ е смел проект, в който са се включили отдадени хора, като всеки е дал сърцето и душата си. Те са категорични, че в киното е важна работата рамо до рамо, а правенето на филми в малка страна като нашата не е препятствие, а стимул, защото България може да бъде съизмерима с големите в бранша. Затова той подготвя следващия си проект – научна-фантастика, а тя иска да реализира голямата си мечта – да напише сценарий за мюзикъл.

Как всичко идва с времето си, как едно изгубено приятелство години по-късно се преоткрива, за да се преобразува в основна тема на филм, как у нас се прави независимо кино и какво е важно, за да стартира един проект в този силно емоционален бизнес, какъвто е Седмото изкуство чуйте в звуковия файл - в близък план са Златка Керемедчиева и Ники Станчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени