Напрежение на европейските борси след спад на банковите акции в резултат на кризата с турската лира

Европейските фондови индекси се понижават силно в началото на петъчната търговия в резултат на агресивни продажби на банкови акции, тъй като инвеститорите реагират негативно на изразените от ЕЦБ опасения относно влиянието на драматично обезценяващата се турска лира върху финансовите експозиции на водещи европейски кредитори в Турция.

Според източници на "Файненшъл Таймс", ЕЦБ е най-обезпокоена относно турските експозиции, които притежават водещи банки като италианската UniCredit, испанската BBVA и френската BNP Paribas. Единният надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка е загрижен относно способността на турските заемодатели да обслужват техните кредити в чуждестранна валута на фона на свободното падане на местната валута.

Информацията на "Файненшъл Таймс" допринесе за драматичен спад турската лира само в рамките на днешната търговия с над 10% спрямо щатския долар и еврото към нови рекордни исторически нива съответно около 6,3000 и около 7,2200 лири.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7%, германският DAX30 - с 1,24%, френският CAC40 - с 0,98%, италианският MIB - с 1,23% и испанският индекс Ibex-35 - с 1,13%.

Най-солиден спад бележат акциите на цитираните от ЕЦБ банки, като акциите на френската BNP Paribas се понижават с 3,67%, на италианската UniCredit - с 3,21% и на испанската BBVA - с 3,68%. Общият банков индекс - STOXX Europe 600 Banks index пък се понижава с 1,35%.

За негативното представяне на европейските борси влияние продължава да оказва търговското напрежение между САЩ и Китай, както и ескалиращото политическо напрежение между САЩ и Русия на фона на новите американски икономически санкции спрямо Москва.

Акциите на нискотарифния превозвач Ryanair Holdings пък се понижават с 1,51% с оглед на днешната най-голяма стачка в историята на компанията.


Още от категорията

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40

Tesla Model 3 за 35 000 долара

В САЩ започна продажбата на Tesla Model 3 на цена от 35 000 долара, което е почти два пъти по-малко, отколкото на предишните модели на компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на съобщение в Twitter на основателя на „Тесла“ Илон Мъск. С отстъпките и отчитането на други стимули автомобилът може да бъде купен за 31 000 долара. Цената на..

публикувано на 19.10.18 в 11:39

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините и..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15