Напрежение на европейските борси след спад на банковите акции в резултат на кризата с турската лира

Европейските фондови индекси се понижават силно в началото на петъчната търговия в резултат на агресивни продажби на банкови акции, тъй като инвеститорите реагират негативно на изразените от ЕЦБ опасения относно влиянието на драматично обезценяващата се турска лира върху финансовите експозиции на водещи европейски кредитори в Турция.

Според източници на "Файненшъл Таймс", ЕЦБ е най-обезпокоена относно турските експозиции, които притежават водещи банки като италианската UniCredit, испанската BBVA и френската BNP Paribas. Единният надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка е загрижен относно способността на турските заемодатели да обслужват техните кредити в чуждестранна валута на фона на свободното падане на местната валута.

Информацията на "Файненшъл Таймс" допринесе за драматичен спад турската лира само в рамките на днешната търговия с над 10% спрямо щатския долар и еврото към нови рекордни исторически нива съответно около 6,3000 и около 7,2200 лири.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7%, германският DAX30 - с 1,24%, френският CAC40 - с 0,98%, италианският MIB - с 1,23% и испанският индекс Ibex-35 - с 1,13%.

Най-солиден спад бележат акциите на цитираните от ЕЦБ банки, като акциите на френската BNP Paribas се понижават с 3,67%, на италианската UniCredit - с 3,21% и на испанската BBVA - с 3,68%. Общият банков индекс - STOXX Europe 600 Banks index пък се понижава с 1,35%.

За негативното представяне на европейските борси влияние продължава да оказва търговското напрежение между САЩ и Китай, както и ескалиращото политическо напрежение между САЩ и Русия на фона на новите американски икономически санкции спрямо Москва.

Акциите на нискотарифния превозвач Ryanair Holdings пък се понижават с 1,51% с оглед на днешната най-голяма стачка в историята на компанията.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15