Eмисия новини
от 18.00 часа

Напрежение на европейските борси след спад на банковите акции в резултат на кризата с турската лира

Европейските фондови индекси се понижават силно в началото на петъчната търговия в резултат на агресивни продажби на банкови акции, тъй като инвеститорите реагират негативно на изразените от ЕЦБ опасения относно влиянието на драматично обезценяващата се турска лира върху финансовите експозиции на водещи европейски кредитори в Турция.

Според източници на "Файненшъл Таймс", ЕЦБ е най-обезпокоена относно турските експозиции, които притежават водещи банки като италианската UniCredit, испанската BBVA и френската BNP Paribas. Единният надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка е загрижен относно способността на турските заемодатели да обслужват техните кредити в чуждестранна валута на фона на свободното падане на местната валута.

Информацията на "Файненшъл Таймс" допринесе за драматичен спад турската лира само в рамките на днешната търговия с над 10% спрямо щатския долар и еврото към нови рекордни исторически нива съответно около 6,3000 и около 7,2200 лири.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7%, германският DAX30 - с 1,24%, френският CAC40 - с 0,98%, италианският MIB - с 1,23% и испанският индекс Ibex-35 - с 1,13%.

Най-солиден спад бележат акциите на цитираните от ЕЦБ банки, като акциите на френската BNP Paribas се понижават с 3,67%, на италианската UniCredit - с 3,21% и на испанската BBVA - с 3,68%. Общият банков индекс - STOXX Europe 600 Banks index пък се понижава с 1,35%.

За негативното представяне на европейските борси влияние продължава да оказва търговското напрежение между САЩ и Китай, както и ескалиращото политическо напрежение между САЩ и Русия на фона на новите американски икономически санкции спрямо Москва.

Акциите на нискотарифния превозвач Ryanair Holdings пък се понижават с 1,51% с оглед на днешната най-голяма стачка в историята на компанията.


Още от