Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси след спад на банковите акции в резултат на кризата с турската лира

Европейските фондови индекси се понижават силно в началото на петъчната търговия в резултат на агресивни продажби на банкови акции, тъй като инвеститорите реагират негативно на изразените от ЕЦБ опасения относно влиянието на драматично обезценяващата се турска лира върху финансовите експозиции на водещи европейски кредитори в Турция.

Според източници на "Файненшъл Таймс", ЕЦБ е най-обезпокоена относно турските експозиции, които притежават водещи банки като италианската UniCredit, испанската BBVA и френската BNP Paribas. Единният надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка е загрижен относно способността на турските заемодатели да обслужват техните кредити в чуждестранна валута на фона на свободното падане на местната валута.

Информацията на "Файненшъл Таймс" допринесе за драматичен спад турската лира само в рамките на днешната търговия с над 10% спрямо щатския долар и еврото към нови рекордни исторически нива съответно около 6,3000 и около 7,2200 лири.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7%, германският DAX30 - с 1,24%, френският CAC40 - с 0,98%, италианският MIB - с 1,23% и испанският индекс Ibex-35 - с 1,13%.

Най-солиден спад бележат акциите на цитираните от ЕЦБ банки, като акциите на френската BNP Paribas се понижават с 3,67%, на италианската UniCredit - с 3,21% и на испанската BBVA - с 3,68%. Общият банков индекс - STOXX Europe 600 Banks index пък се понижава с 1,35%.

За негативното представяне на европейските борси влияние продължава да оказва търговското напрежение между САЩ и Китай, както и ескалиращото политическо напрежение между САЩ и Русия на фона на новите американски икономически санкции спрямо Москва.

Акциите на нискотарифния превозвач Ryanair Holdings пък се понижават с 1,51% с оглед на днешната най-голяма стачка в историята на компанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна