Германия запазва голям търговски излишък със САЩ въпреки търговските търкания

През първите шест месеца на годината размерът на износа на Германия към Съединените щати беше с 24,4 млрд. евро повече, отколкото вносът в страната на американски стоки, показват данни на германската Федерална статистика, цитирани от Ройтерс.

Износът на Германия към нейния най-голям експортен пазар в лицето на САЩ се повиши през периода януари - юни с 0,8% до 56,1 млрд. евро. Според Федералния статистически офис, Франция е вторият най-голям вносител от Германия, следвана от Холандия.

Трябва да се има предвид, че търговският излишък със САЩ е с 100 млн. евро по-малък, отколкото година по-рано, но въпреки това Германия продължава да има най-голям позитивен търговски баланс със Съединените щати спрямо която и да е друга европейска държава - нещо, което американският президент Доналд Тръмп се закани да промени.

Ройтерс отбелязва, че търговският излишък на Германия също така е подложен на атака и от страна на Международния валутен фонд, като според МВФ това допринася за търговското напрежение и засилва допълнително рисковете, които могат да подкопаят световната финансова стабилност.

Търговският излишък на Германия с целия свят е достигнал през първото полугодие 121,5 млрд. евро - малко по-висок от преди година.

МВФ призова властите в Берлин да увеличат допълнително инвестициите над договореното от правителството на канцлера Ангела Меркел, което планира да увеличи разходите с 4% през тази година, като по-високите държавни разходи би трябвало да стимулират вноса.


Още от категорията

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40

Tesla Model 3 за 35 000 долара

В САЩ започна продажбата на Tesla Model 3 на цена от 35 000 долара, което е почти два пъти по-малко, отколкото на предишните модели на компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на съобщение в Twitter на основателя на „Тесла“ Илон Мъск. С отстъпките и отчитането на други стимули автомобилът може да бъде купен за 31 000 долара. Цената на..

публикувано на 19.10.18 в 11:39

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините и..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15