Германия запазва голям търговски излишък със САЩ въпреки търговските търкания

През първите шест месеца на годината размерът на износа на Германия към Съединените щати беше с 24,4 млрд. евро повече, отколкото вносът в страната на американски стоки, показват данни на германската Федерална статистика, цитирани от Ройтерс.

Износът на Германия към нейния най-голям експортен пазар в лицето на САЩ се повиши през периода януари - юни с 0,8% до 56,1 млрд. евро. Според Федералния статистически офис, Франция е вторият най-голям вносител от Германия, следвана от Холандия.

Трябва да се има предвид, че търговският излишък със САЩ е с 100 млн. евро по-малък, отколкото година по-рано, но въпреки това Германия продължава да има най-голям позитивен търговски баланс със Съединените щати спрямо която и да е друга европейска държава - нещо, което американският президент Доналд Тръмп се закани да промени.

Ройтерс отбелязва, че търговският излишък на Германия също така е подложен на атака и от страна на Международния валутен фонд, като според МВФ това допринася за търговското напрежение и засилва допълнително рисковете, които могат да подкопаят световната финансова стабилност.

Търговският излишък на Германия с целия свят е достигнал през първото полугодие 121,5 млрд. евро - малко по-висок от преди година.

МВФ призова властите в Берлин да увеличат допълнително инвестициите над договореното от правителството на канцлера Ангела Меркел, което планира да увеличи разходите с 4% през тази година, като по-високите държавни разходи би трябвало да стимулират вноса.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15