НСИ: Слабо увеличение на заетостта при по-солидно повишение на средната работна заплата

Снимка: БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2018 година с 42,6 хиляди, или с 1,8% спрямо предходното тримесечие, като достигат 2,35 милиона. В същото време средната месечна заплата в страната нарасна с цели 4,5% до 1125 лева.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер: "Хотелиерство и ресторантьорство" - ръст с цели 30,7% и в "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,9%, като е отчетено повишение и в сектор "Строителство"  -с 3,7 на сто. Най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" - с 2,7 на сто.

Най-голям относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да има в дейностите "Преработваща промишленост" (21,8%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,9%).

Спрямо края на юни 2017- година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се увеличават доста по-скромно с 13,7 хиляди, или с 0,6 на сто. Най-голямо увеличение на наетите на годишна база се наблюдава в икономическите дейности "Строителство" (с 6,4 хиляди), "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 3,6 хиляди) и "Транспорт, складиране и пощи" (с 3,4 хиляди), докато най-голямо намаление има в ""Хотелиерство и ресторантьорство" (понижение със 7,6 хиляди).

                                                                                          Графика на средната брутна работна заплата по месеци

СнимкаВ същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 година е в размер на 1125 лева и нараства спрямо първото тримесечие на година с 4,5% (повишение с 48 лева), като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1145 лева, през май се понижи до 1110 лева, преди  обаче да нарасне през юни до 1119 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на година, са: "Селско, горско и рибно стопанство" (повишение с 9,8%), "Строителство" (с 8,25) и "Финансови и застрахователни дейности“ (с 6,7%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април - юни нараства с 8,2% спрямо второто тримесечие на 2017 година (повишение с 85 лева), като най-голямо e увеличението в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (повишение с 15,5%), в "Образование" (с 12,35) и "Строителство" (с 11,4%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през вторите три месеца на 2018 година нараства с 9,6% в обществения сектор, а в частния сектор – със 7,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на годината са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2663 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (заплата от 1922 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (средна заплата от 1821 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 697 лева), "Други дейности" (788 лева) и "Строителство" (887 лева).


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15