НСИ: Слабо увеличение на заетостта при по-солидно повишение на средната работна заплата

Снимка: БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2018 година с 42,6 хиляди, или с 1,8% спрямо предходното тримесечие, като достигат 2,35 милиона. В същото време средната месечна заплата в страната нарасна с цели 4,5% до 1125 лева.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер: "Хотелиерство и ресторантьорство" - ръст с цели 30,7% и в "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,9%, като е отчетено повишение и в сектор "Строителство"  -с 3,7 на сто. Най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" - с 2,7 на сто.

Най-голям относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да има в дейностите "Преработваща промишленост" (21,8%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,9%).

Спрямо края на юни 2017- година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се увеличават доста по-скромно с 13,7 хиляди, или с 0,6 на сто. Най-голямо увеличение на наетите на годишна база се наблюдава в икономическите дейности "Строителство" (с 6,4 хиляди), "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 3,6 хиляди) и "Транспорт, складиране и пощи" (с 3,4 хиляди), докато най-голямо намаление има в ""Хотелиерство и ресторантьорство" (понижение със 7,6 хиляди).

                                                                                          Графика на средната брутна работна заплата по месеци

СнимкаВ същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 година е в размер на 1125 лева и нараства спрямо първото тримесечие на година с 4,5% (повишение с 48 лева), като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1145 лева, през май се понижи до 1110 лева, преди  обаче да нарасне през юни до 1119 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на година, са: "Селско, горско и рибно стопанство" (повишение с 9,8%), "Строителство" (с 8,25) и "Финансови и застрахователни дейности“ (с 6,7%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април - юни нараства с 8,2% спрямо второто тримесечие на 2017 година (повишение с 85 лева), като най-голямо e увеличението в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (повишение с 15,5%), в "Образование" (с 12,35) и "Строителство" (с 11,4%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през вторите три месеца на 2018 година нараства с 9,6% в обществения сектор, а в частния сектор – със 7,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на годината са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2663 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (заплата от 1922 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (средна заплата от 1821 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 697 лева), "Други дейности" (788 лева) и "Строителство" (887 лева).


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15