Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През второто тримесечие британската икономика изпревари по растеж еврозоната

Растежът на британската икономика се ускори слабо през второто тримесечие спрямо началото на годината, успявайки да надмине растежа на еврозоната, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS. Подкрепа за представянето на икономиката на Острова през трите месеца до края на юни оказа по-добрият растеж на потребителските разходи с оглед на необичайно топлото време и солидните продажби на дребно по време на Световното футболно първенство, провело се в Русия, както и експанзията в строителния сектор, който пострада сериозно през първото тримесечие в резултат на много тежките зимни условия (необичайните силни снежни бури и голям студ в началото на годината).

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април - юни на 2018 година с 0,4% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,2%, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. По този начин британската икономика успя да надвиши растежа от 0,3% в рамките на еврозоната.

На годишна база растежът на БВП на Великобритания се подобри леко през второто тримесечие до 1,3% от 1,2% в началото на годината, когато беше отчетено най-слабото представяне на икономиката на Острова от второто тримесечие на 2012 година насам.

Трябва да се има предвид, че британската икономика се забави след проведения през 2016-а година референдум в подкрепа на излизане на Обединеното кралство от ЕС, като се очаква слабото представяне да продължи и занапред с оглед на наближаващата официална дата на Брекзит на 29-и март 2019-а година.

Според ONS основен двигател за икономическият растеж през второто тримесечие беше сектора на услугите, който нарасна с 0,5% спрямо първото тримесечие, когато се повиши с 0,4 на сто. По този начин секторът на услугите, който формира 79,6% от БВП, допринесе с 0,4 процентни пункта за общия икономически растеж. Разходите на домакинствата, които са съществена част от сферата на услугите, се увеличиха с 0,3% след повишение с 0,2% в началото на годината, допринасяйки с 0,2 процентни пункта към растежа на БВП. На годишна база обаче потребителските разходи се повишиха с едва 1,1%, отбелязвайки най-слаб растеж от началото на 2102-а година насам.

Нетната търговия обаче отне цели 0,8 процентни пункта от растежа през второто тримесечие, тъй като британският износ се сви с цели 3,6%, докато вносът се понижи доста по-скромно с 0,8 на сто.

В същото време индустриалното производство се понижи с цели 0,8%, отбелязвайки най-солидно понижение от последното тримесечие на 2012-а година, след като през първото тримесечие отбеляза растеж от 0,4 на сто. По този начин производството, което формира около 14,0% от БВП, отне през второто тримесечие 0,1 процентни пункта от икономическия растеж на страната.

Подкрепа за икономическата експанзия оказа и строителството, което се увеличи с 0,9%, както и бизнес инвестициите, които нараснаха с 0,5% след спад с 0,4% в началото на годината. На годишна база обаче бизнес инвестициите се повишиха с едва 0,8%, отбелязвайки най-слаб растеж от края на 2016-а година.

Въпреки слабото подобрение на икономическия растеж през второто тримесечие, днешните данни на ONS е малко вероятно да вдъхнат увереност на членовете на Английската централна банка, които на заседанието през миналата седмица взеха решение да повишават основната британска лихва до 0,75% въпреки оставащите в сила опасения около преговорния процес с ЕС за Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна