Ердоган: Турция няма да загуби икономическата война, в която беше въвлечена

Обръщайте валутните си спестявания в турски лири, призова турският президент
Снимка: БТА

Турция няма да загуби икономическата война, в която страната беше въвлечена, заяви в петък президентът Реджеп Ердоган, след като по-рано през деня турската лира се срина с над 10% към нови рекордни дъна спрямо щатския долар и еврото, съобщава Ройтерс.

"Няма да загубим икономическата война", подчерта Ердоган, цитиран от държавния телевизионен оператор ТРТ Haber.

Държавната Анадолска информационна агенция също цитира Ердоган да завява, че Турция ще успее да преодолее ситуацията, точно както успя да се справи с наводнения тази седмица в черноморската провинция Орду.

"С волята на Аллах ние ще преодолеем тези бедствия (наводненията в Орду) и също така ще успеем да се справи с икономическата война", каза той при посещението си този черноморски регион, съобщава Франс прес, цитирайки Анадолската новинарска агенция.

Президентът също така призова гражданите да продават валутните си спестявания, обръщайки ги в турски лири, отбелязвайки, че това ще представлява най-добрият отговор на нацията.

"Хората със спестявания в чуждестранна валута и в злато, държани под възглавницата, трябва да ги обърнат в турски лири. Така нашата нация ще отговори на икономическата война", призова Реджеп Ердоган.

Ден по-рано турският президент се обърна към местни жители по време на първото си пътуване след изборите на 24-ти юни до родния си град в черноморската провинция Ризе. Президентът прикани гражданите да "игнорират кампаниите срещу Турция". Коментирайки рязката обезценка на турската лира с над 30% от началото на годината насам, Ердоган каза: "Има различни кампании срещу нас. Не им обръщайте внимание. И не забравяйте, че ако те имат долара, ние имаме нашия народ и нашия Аллах. Искаме вашето търпение и усърдие".

Днешните коментари на Ердоган не успяват да подкрепят турската лира, тъй като това няма как да стане само по "волята на Аллах", коментират инвеститори.

                                                                                    Долар/турска лира                  и                евро/турска лира

СнимкаСлед неговото изказване щатския долар поскъпна обратно над бариерата от 6 турски лира, нараствайки в рамките на деня с цели 10,56% към 6,1300 нивото и отправяйки нов поглед към сутрешния рекорден връх около 6,3000 лири.

Междувременно еврото поскъпна до нов исторически връх от 7,1300 турски лира, поскъпвайки само в рамките на днешната търговия с над 11%.

Турската лира се обезцени по-рано в петък с близо 14%, след като ЕЦБ изрази притеснения относно експозициите на водещи европейски банки в Турция. В същото време глобалните инвеститорите продължават да са обезпокоени от влошаващите се отношения между САЩ и Турция и от влиянието на Реджеп Ердоган върху "независимата" паричната и лихвена политика на централната банка на страната.
Още от категорията

Източник от ЕЦБ: Нямаме правни основания, за да оценяваме български банки

Източник от Европейската централна банка опроверга пред „Хоризонт“ информацията, че нейни надзорници ще пристигнат през ноември, за да оценят 6 банки във връзка с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната ERM2. „Условията трябва да са на масата, за да се процедира. Трябва правна основа, която да бъде извършена от българските..

публикувано на 22.10.18 в 20:15

10-имата финалисти в „Мениджър на годината 2018“ оглавяват компании с общ приход над 2,6 млрд. лева

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11-ия конкурс „Мениджър на годината.” 41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата след безпристрастна оценка по редица показатели по специално разработената за конкурса методология. От всички подали документи за участие най-много са лидерите от..

обновено на 22.10.18 в 18:13

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на световния икономически растеж, включително този на ЕС, от който сме по-зависими." Този прочит на..

публикувано на 22.10.18 в 17:58

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат по-голяма болка от въведените от САЩ мита, като според него, за това е необходимо повече време. "Той..

публикувано на 22.10.18 в 17:47

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

Министерството на финансите публикува днес проекта за бюджета за 2019 г., като посочи, че приоритети в него са социалната политика, образованието, отбраната, политиката по доходите и по-справедливи субсидии за общините. В сферата на социалната политика са предвидени 40,4 млн. лв. допълнително (50% повече спрямо средствата през 2018..

обновено на 22.10.18 в 16:00

Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.  Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен. Целта на промените, обяснена от НАП, е отчитането на..

обновено на 22.10.18 в 15:42

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила световна икономика. Обещанията на властите в Пекин за намаляване на данъчната тежест и за подкрепа..

публикувано на 22.10.18 в 14:56