Ердоган: Турция няма да загуби икономическата война, в която беше въвлечена

Обръщайте валутните си спестявания в турски лири, призова турският президент
Снимка: БТА

Турция няма да загуби икономическата война, в която страната беше въвлечена, заяви в петък президентът Реджеп Ердоган, след като по-рано през деня турската лира се срина с над 10% към нови рекордни дъна спрямо щатския долар и еврото, съобщава Ройтерс.

"Няма да загубим икономическата война", подчерта Ердоган, цитиран от държавния телевизионен оператор ТРТ Haber.

Държавната Анадолска информационна агенция също цитира Ердоган да завява, че Турция ще успее да преодолее ситуацията, точно както успя да се справи с наводнения тази седмица в черноморската провинция Орду.

"С волята на Аллах ние ще преодолеем тези бедствия (наводненията в Орду) и също така ще успеем да се справи с икономическата война", каза той при посещението си този черноморски регион, съобщава Франс прес, цитирайки Анадолската новинарска агенция.

Президентът също така призова гражданите да продават валутните си спестявания, обръщайки ги в турски лири, отбелязвайки, че това ще представлява най-добрият отговор на нацията.

"Хората със спестявания в чуждестранна валута и в злато, държани под възглавницата, трябва да ги обърнат в турски лири. Така нашата нация ще отговори на икономическата война", призова Реджеп Ердоган.

Ден по-рано турският президент се обърна към местни жители по време на първото си пътуване след изборите на 24-ти юни до родния си град в черноморската провинция Ризе. Президентът прикани гражданите да "игнорират кампаниите срещу Турция". Коментирайки рязката обезценка на турската лира с над 30% от началото на годината насам, Ердоган каза: "Има различни кампании срещу нас. Не им обръщайте внимание. И не забравяйте, че ако те имат долара, ние имаме нашия народ и нашия Аллах. Искаме вашето търпение и усърдие".

Днешните коментари на Ердоган не успяват да подкрепят турската лира, тъй като това няма как да стане само по "волята на Аллах", коментират инвеститори.

                                                                                    Долар/турска лира                  и                евро/турска лира

СнимкаСлед неговото изказване щатския долар поскъпна обратно над бариерата от 6 турски лира, нараствайки в рамките на деня с цели 10,56% към 6,1300 нивото и отправяйки нов поглед към сутрешния рекорден връх около 6,3000 лири.

Междувременно еврото поскъпна до нов исторически връх от 7,1300 турски лира, поскъпвайки само в рамките на днешната търговия с над 11%.

Турската лира се обезцени по-рано в петък с близо 14%, след като ЕЦБ изрази притеснения относно експозициите на водещи европейски банки в Турция. В същото време глобалните инвеститорите продължават да са обезпокоени от влошаващите се отношения между САЩ и Турция и от влиянието на Реджеп Ердоган върху "независимата" паричната и лихвена политика на централната банка на страната.
Още от категорията
турски лири

Опит за възстановяване на турската лира след бруталната ѝ обезценка през последните дни на търговия

Турската лира бележи добър отскок спрямо долара и еврото в началото на европейската търговия във вторник, парирайки част от бруталната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица. Подкрепа за днешното поскъпване на лирата оказва поетият от Турската централа банка ангажимент да осигури достатъчна ликвидност на междубанковия..

публикувано на 14.08.18 в 11:37

Акциите на европейски компании бележат ръст

Акциите на европейски компании бележат ръст, след усилените продажби през последните два дни заради ситуацията с турската лира. Вчера еврото регистрира най-ниската си стойност спрямо долара за тази година, а най-силно засегнати бяха европейските банки.  Причината за частичната нормализация са уверенията от правителството и централната банка на южната..

публикувано на 14.08.18 в 11:18

Германската икономика премина на по-висока от очакваното предавка през второто тримесечие

Икономическата експанзия на Германия се ускори по-силно от очакваното през второто тримесечие на настоящата година в резултат на по-големи по размер разходи на домакинствата и на държавните разходи, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis, които предполагат, че водещата европейска икономика набира скорост въпреки..

публикувано на 14.08.18 в 11:02

Продължаващо забавяне на китайския икономически растеж в началото на второто полугодие

Бизнес активността в Китай продължава да се охлажда в началото на третото тримесечие, като растежът на инвестиции се забави до най-ниско ниво от близо две десетилетия насам, показват данни на Националното статистически бюро, които предполагат, че втората по сила световна икономика е изправена пред нарастващи предизвикателства на фона на увеличаващото..

публикувано на 14.08.18 в 10:08
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Фалит на Турция сериозно ще разклати някои от европейските банки

Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда валута. Сериозна е и уплахата на инвеститорите и на кредиторите в Турция, че с тази нездравословна политика, може би, няма да успеят да си върнат парите. Това каза икономистът Евгений Кънев в интервю за предаването „Преди всички“. "Всичко е въпрос на това колко бързо Ердоган..

публикувано на 14.08.18 в 09:42

Понижение на френската безработица през второто тримесечие до 9,1 на сто

Нивото на френската безработица се понижи през второто тримесечие, след като в началото на годината отбеляза известен растеж, показват данни на националната статистическа агенция Insee. Нивото на безработица във втората по големина икономика в еврозоната е спаднало през периода април - юни до 9,1%, докато очакванията на финансовите пазари..

публикувано на 14.08.18 в 09:37

К. Георгиева: Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените у нас

Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените в България, заяви в интервю за "Хоризонт" главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя е категорична, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система. Георгиева допълни, че разбира..

обновено на 14.08.18 в 08:40