Ердоган: Турция няма да загуби икономическата война, в която беше въвлечена

Обръщайте валутните си спестявания в турски лири, призова турският президент
Снимка: БТА

Турция няма да загуби икономическата война, в която страната беше въвлечена, заяви в петък президентът Реджеп Ердоган, след като по-рано през деня турската лира се срина с над 10% към нови рекордни дъна спрямо щатския долар и еврото, съобщава Ройтерс.

"Няма да загубим икономическата война", подчерта Ердоган, цитиран от държавния телевизионен оператор ТРТ Haber.

Държавната Анадолска информационна агенция също цитира Ердоган да завява, че Турция ще успее да преодолее ситуацията, точно както успя да се справи с наводнения тази седмица в черноморската провинция Орду.

"С волята на Аллах ние ще преодолеем тези бедствия (наводненията в Орду) и също така ще успеем да се справи с икономическата война", каза той при посещението си този черноморски регион, съобщава Франс прес, цитирайки Анадолската новинарска агенция.

Президентът също така призова гражданите да продават валутните си спестявания, обръщайки ги в турски лири, отбелязвайки, че това ще представлява най-добрият отговор на нацията.

"Хората със спестявания в чуждестранна валута и в злато, държани под възглавницата, трябва да ги обърнат в турски лири. Така нашата нация ще отговори на икономическата война", призова Реджеп Ердоган.

Ден по-рано турският президент се обърна към местни жители по време на първото си пътуване след изборите на 24-ти юни до родния си град в черноморската провинция Ризе. Президентът прикани гражданите да "игнорират кампаниите срещу Турция". Коментирайки рязката обезценка на турската лира с над 30% от началото на годината насам, Ердоган каза: "Има различни кампании срещу нас. Не им обръщайте внимание. И не забравяйте, че ако те имат долара, ние имаме нашия народ и нашия Аллах. Искаме вашето търпение и усърдие".

Днешните коментари на Ердоган не успяват да подкрепят турската лира, тъй като това няма как да стане само по "волята на Аллах", коментират инвеститори.

                                                                                    Долар/турска лира                  и                евро/турска лира

СнимкаСлед неговото изказване щатския долар поскъпна обратно над бариерата от 6 турски лира, нараствайки в рамките на деня с цели 10,56% към 6,1300 нивото и отправяйки нов поглед към сутрешния рекорден връх около 6,3000 лири.

Междувременно еврото поскъпна до нов исторически връх от 7,1300 турски лира, поскъпвайки само в рамките на днешната търговия с над 11%.

Турската лира се обезцени по-рано в петък с близо 14%, след като ЕЦБ изрази притеснения относно експозициите на водещи европейски банки в Турция. В същото време глобалните инвеститорите продължават да са обезпокоени от влошаващите се отношения между САЩ и Турция и от влиянието на Реджеп Ердоган върху "независимата" паричната и лихвена политика на централната банка на страната.
Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15