Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция няма да загуби икономическата война, в която беше въвлечена

Обръщайте валутните си спестявания в турски лири, призова турският президент

Снимка: БТА

Турция няма да загуби икономическата война, в която страната беше въвлечена, заяви в петък президентът Реджеп Ердоган, след като по-рано през деня турската лира се срина с над 10% към нови рекордни дъна спрямо щатския долар и еврото, съобщава Ройтерс.

"Няма да загубим икономическата война", подчерта Ердоган, цитиран от държавния телевизионен оператор ТРТ Haber.

Държавната Анадолска информационна агенция също цитира Ердоган да завява, че Турция ще успее да преодолее ситуацията, точно както успя да се справи с наводнения тази седмица в черноморската провинция Орду.

"С волята на Аллах ние ще преодолеем тези бедствия (наводненията в Орду) и също така ще успеем да се справи с икономическата война", каза той при посещението си този черноморски регион, съобщава Франс прес, цитирайки Анадолската новинарска агенция.

Президентът също така призова гражданите да продават валутните си спестявания, обръщайки ги в турски лири, отбелязвайки, че това ще представлява най-добрият отговор на нацията.

"Хората със спестявания в чуждестранна валута и в злато, държани под възглавницата, трябва да ги обърнат в турски лири. Така нашата нация ще отговори на икономическата война", призова Реджеп Ердоган.

Ден по-рано турският президент се обърна към местни жители по време на първото си пътуване след изборите на 24-ти юни до родния си град в черноморската провинция Ризе. Президентът прикани гражданите да "игнорират кампаниите срещу Турция". Коментирайки рязката обезценка на турската лира с над 30% от началото на годината насам, Ердоган каза: "Има различни кампании срещу нас. Не им обръщайте внимание. И не забравяйте, че ако те имат долара, ние имаме нашия народ и нашия Аллах. Искаме вашето търпение и усърдие".

Днешните коментари на Ердоган не успяват да подкрепят турската лира, тъй като това няма как да стане само по "волята на Аллах", коментират инвеститори.

                                                                                    Долар/турска лира                  и                евро/турска лира

СнимкаСлед неговото изказване щатския долар поскъпна обратно над бариерата от 6 турски лира, нараствайки в рамките на деня с цели 10,56% към 6,1300 нивото и отправяйки нов поглед към сутрешния рекорден връх около 6,3000 лири.

Междувременно еврото поскъпна до нов исторически връх от 7,1300 турски лира, поскъпвайки само в рамките на днешната търговия с над 11%.

Турската лира се обезцени по-рано в петък с близо 14%, след като ЕЦБ изрази притеснения относно експозициите на водещи европейски банки в Турция. В същото време глобалните инвеститорите продължават да са обезпокоени от влошаващите се отношения между САЩ и Турция и от влиянието на Реджеп Ердоган върху "независимата" паричната и лихвена политика на централната банка на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!