Европа постепенно спира да купува петрол от Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юли Иран е намалил дневния си добив на петрол с 40 000 барела до 3,75 млн. барела, което е най-ниското ниво от април 2017 година, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на данни на Международната енергийна агенция. Като основна причина се посочват предстоящите да влязат в сила американски санкции, заради които Европа купува по-малко ирански петрол, а Южна Корея напълно се отказа от доставките от Ислямската република.

Износът на Иран за Европа, в това число и за Турция, през юли се е свил със 140 000 барела (спрямо юни)  до 410 000 барела дневно.

Доставките за Франция са напълно прекратени, след като най-голямата френска фирма в сектора - Total, не успя да получи изключване от американските санкции и ще бъде принудена да прекрати съвместните си проекти с ирански контрагенти.

Силно са намалели доставките за Италия и Испания, а за Турция остават на равнището от предходния месец – 140 000 барела дневно.

Иран компенсира с увеличаване на износа в Азия – най-вече за Китай, който през юли е купувал със 120 000 барела дневно повече до 1,65 млн. барела, както и за Индия, получавала рекордните 775 000 барела на денонощие.

За Япония износът е намалял с 50 000 барела дневно до 110 000.

Според данните от Международната енергийна агенция страните от ОПЕК спазват Виенското споразумение за ограничаване на добива с 1,2 млн. барела на ден, като известен спад в производството в Саудитска Арабия е бил компенсиран от други производители.

Междувременно петролът сорт „Брент“ леко поскъпна след два дни на поевтиняване и в петък сутринта се търгуваше на нива от 72,15 долара за барел. Лекият суров американски петрол също поскъпна с 0,19 % до 66,81 за барел след продължителна низходяща тенденция.

В анализ на „Блумбърг“ се казва, че макар американските санкции срещу иранския петрол да предстои да влязат в сила от октомври, те ще оказват влияние върху цените на суровината, които в момента изпитват сериозни колебания.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15