Eмисия новини
от 05.00 часа

Европа постепенно спира да купува петрол от Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юли Иран е намалил дневния си добив на петрол с 40 000 барела до 3,75 млн. барела, което е най-ниското ниво от април 2017 година, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на данни на Международната енергийна агенция. Като основна причина се посочват предстоящите да влязат в сила американски санкции, заради които Европа купува по-малко ирански петрол, а Южна Корея напълно се отказа от доставките от Ислямската република.

Износът на Иран за Европа, в това число и за Турция, през юли се е свил със 140 000 барела (спрямо юни)  до 410 000 барела дневно.

Доставките за Франция са напълно прекратени, след като най-голямата френска фирма в сектора - Total, не успя да получи изключване от американските санкции и ще бъде принудена да прекрати съвместните си проекти с ирански контрагенти.

Силно са намалели доставките за Италия и Испания, а за Турция остават на равнището от предходния месец – 140 000 барела дневно.

Иран компенсира с увеличаване на износа в Азия – най-вече за Китай, който през юли е купувал със 120 000 барела дневно повече до 1,65 млн. барела, както и за Индия, получавала рекордните 775 000 барела на денонощие.

За Япония износът е намалял с 50 000 барела дневно до 110 000.

Според данните от Международната енергийна агенция страните от ОПЕК спазват Виенското споразумение за ограничаване на добива с 1,2 млн. барела на ден, като известен спад в производството в Саудитска Арабия е бил компенсиран от други производители.

Междувременно петролът сорт „Брент“ леко поскъпна след два дни на поевтиняване и в петък сутринта се търгуваше на нива от 72,15 долара за барел. Лекият суров американски петрол също поскъпна с 0,19 % до 66,81 за барел след продължителна низходяща тенденция.

В анализ на „Блумбърг“ се казва, че макар американските санкции срещу иранския петрол да предстои да влязат в сила от октомври, те ще оказват влияние върху цените на суровината, които в момента изпитват сериозни колебания.


Още от