Европа постепенно спира да купува петрол от Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юли Иран е намалил дневния си добив на петрол с 40 000 барела до 3,75 млн. барела, което е най-ниското ниво от април 2017 година, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на данни на Международната енергийна агенция. Като основна причина се посочват предстоящите да влязат в сила американски санкции, заради които Европа купува по-малко ирански петрол, а Южна Корея напълно се отказа от доставките от Ислямската република.

Износът на Иран за Европа, в това число и за Турция, през юли се е свил със 140 000 барела (спрямо юни)  до 410 000 барела дневно.

Доставките за Франция са напълно прекратени, след като най-голямата френска фирма в сектора - Total, не успя да получи изключване от американските санкции и ще бъде принудена да прекрати съвместните си проекти с ирански контрагенти.

Силно са намалели доставките за Италия и Испания, а за Турция остават на равнището от предходния месец – 140 000 барела дневно.

Иран компенсира с увеличаване на износа в Азия – най-вече за Китай, който през юли е купувал със 120 000 барела дневно повече до 1,65 млн. барела, както и за Индия, получавала рекордните 775 000 барела на денонощие.

За Япония износът е намалял с 50 000 барела дневно до 110 000.

Според данните от Международната енергийна агенция страните от ОПЕК спазват Виенското споразумение за ограничаване на добива с 1,2 млн. барела на ден, като известен спад в производството в Саудитска Арабия е бил компенсиран от други производители.

Междувременно петролът сорт „Брент“ леко поскъпна след два дни на поевтиняване и в петък сутринта се търгуваше на нива от 72,15 долара за барел. Лекият суров американски петрол също поскъпна с 0,19 % до 66,81 за барел след продължителна низходяща тенденция.

В анализ на „Блумбърг“ се казва, че макар американските санкции срещу иранския петрол да предстои да влязат в сила от октомври, те ще оказват влияние върху цените на суровината, които в момента изпитват сериозни колебания.


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15