Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Арнаудов по стъпките на хилядолетната китайска музикална традиция

Георги Арнаудов в Китай
Снимка: личен архив

Композиторът Георги Арнаудов взе участие във втората музикантска експедиция до Китай и Монголия, състояла се през юни 2018 г.

Две години по-рано, през 2016 г. Арнаудов бе включен в Програмата за посещение в Китай на композитори от Централна и Източна Европа - дългосрочен проект, иницииран  от Министерството на културата на Китайската народна република. Тогава елитна група от 15 европейски композитори посети Китай за осъществяване на една колосална по обем и обхват експедиция и теренно изследване на античната, традиционната и съвременната китайска музика. Авторите получиха  специална покана да напишат творби за Камерния оркестър на Забраненият град – ансамбъл от антични и традиционни китайски инструменти, както и да участват  в музикални фестивали в Китай през 2017 г.

СнимкаПлод на първото гостуване на композитора в далечната източна страна е неговото произведение "Tzu-Yeh песни" - Четири среднощни поеми по антични китайски поети (Концерт за традиционен Китайски инструментален ансамбъл). То беше изпълнено от Камерния оркестър на Забранения Град под диригентството на Лиу Шън на 13 октомври 2017 г. в Beijing Concert Hall в Пекин.


Запис на две от четирите части на творбата звучат в интервюто с Георги Арнаудов. На автора предстои написването на следващо произведение, вдъхновено от хилядолетната китайска музикална традиция и напълно различен от европейския инструментариум.

Арнаудов и колегите му в МонголияГеорги Арнаудов е сред българските композитори, чиито произведения се изпълняват най-често у нас и в чужбина. Той е преподавател в Нов български университет - доцент по композиция и хармония, доктор по музикознание и музикално изкуство. Носител е на редица престижни международни награди като Международната премия “Карл Мария фон Вебер”, Голямата награда на EBU, наградата “Златната арфа” и др. Реализирал е записи на десетки свои творби и има издадени 8 авторски албума, а негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на ХХ и ХХI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records - Австрия, Гега Ню - България.

Слушателите на БНР и предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ го отличиха с наградата „Юбилей“ за 2017 г. по повод неговата 60-годишнина.

Чуйте интервюто с Георги Арнаудов в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна