Китай "пропусна" американския суров петрол в окончателния целеви списък с новите мита

По-рано тази седмица Китай представи списък с американски стоки за 16 млрд. долара, които ще подлежат на обмитяване с 25% от 23-ти август, ако по същото време влязат в сила аналогичните по размер и стойност мита за вноса на китайски стоки в САЩ. Според "Уолстрийт джърнъл" обаче в последната редакция на списъка с американски стоки липсва една от най-важните, а именно американският суров петрол.

Трябва да се има предвид, че петролът беше една от най-важните стоки, изброени от властите в Пекин още пред юни, които ще подлежат на високи мита като противодействие на заплахите на администрацията на Доналд Тръмп за тарифи върху вноса на китайски стоки. Тази маневра заплашваше да застраши много сериозно търговските взаимоотношения с оглед на факта, че през последните две години Китай се превърна в най-големият купувач на изнасяния от САЩ суров петрол, като само в рамките на миналата година този дял достигна близо 20% от целия износ на американски петрол.

"Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че петролът вече не фигурира в окончателния списък на властите в Пекин с американски стоки, които предстои да бъдат обложени с високи мита. Китайското министерство на търговията не обясни този "пропуск" и не отговори на поставените от финансова агенция въпроси.

Анализатори и представители на индустриални организации заявиха, че промяната може би сигнализира, че Китай преоценява досегашните си "шумни заплахи", имайки предвид забавящата се икономика, лекотата, с която продавачите на американски суров петрол могат да си намерят нови купувачи, и най-вече растящата зависимост на страната от чуждестранен петрол. Трябва да се има предвид, че енергийните нужди на Китай се покриват на 70% от вноса, като според прогнози на Международната агенция по енергетика (IEA) до 2040-а година тази стойност ще достигне 80%.


Още от категорията
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от МФ

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от Министерството на финансите (МФ).  Въпреки че дългосрочните позитивни оценки, спадът в икономическия цикъл се усеща в краткосрочен план най-вече в промишленото производство, сочи анализът на финансовото министерство. За бизнеса негативен е приносът както от увеличаващите се цени..

публикувано на 18.10.18 в 16:00

Руските милиардери забогатяват най-бързо

Руските милиардери забогатяват най-бързо, пише Bloomberg. Според Bloomberg Billionaires Index първите 10 от най-богатите руснаци за последната година са увеличили своето състояние с 10,8 %. Следват американците, при които нарастването на богатството е 7,5 %, а най-богатите британци са добавили 3,4 към състоянието си, независимо от..

публикувано на 18.10.18 в 15:38

Мъск купува допълнителен пакет акции от Tesla

Основателят и генерален директор на Tesla Илон Мъск смята да купи допълнителен пакет акции от компанията за 20 милиона долара и така да увеличи дела си в нея до 20 %, съобщава CNBC, като се позовава на съобщение на Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Мъск е уведомил както Комисията, така и самата компания. Той ще може да купи допълнителния..

публикувано на 18.10.18 в 14:33