Китай "пропусна" американския суров петрол в окончателния целеви списък с новите мита

По-рано тази седмица Китай представи списък с американски стоки за 16 млрд. долара, които ще подлежат на обмитяване с 25% от 23-ти август, ако по същото време влязат в сила аналогичните по размер и стойност мита за вноса на китайски стоки в САЩ. Според "Уолстрийт джърнъл" обаче в последната редакция на списъка с американски стоки липсва една от най-важните, а именно американският суров петрол.

Трябва да се има предвид, че петролът беше една от най-важните стоки, изброени от властите в Пекин още пред юни, които ще подлежат на високи мита като противодействие на заплахите на администрацията на Доналд Тръмп за тарифи върху вноса на китайски стоки. Тази маневра заплашваше да застраши много сериозно търговските взаимоотношения с оглед на факта, че през последните две години Китай се превърна в най-големият купувач на изнасяния от САЩ суров петрол, като само в рамките на миналата година този дял достигна близо 20% от целия износ на американски петрол.

"Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че петролът вече не фигурира в окончателния списък на властите в Пекин с американски стоки, които предстои да бъдат обложени с високи мита. Китайското министерство на търговията не обясни този "пропуск" и не отговори на поставените от финансова агенция въпроси.

Анализатори и представители на индустриални организации заявиха, че промяната може би сигнализира, че Китай преоценява досегашните си "шумни заплахи", имайки предвид забавящата се икономика, лекотата, с която продавачите на американски суров петрол могат да си намерят нови купувачи, и най-вече растящата зависимост на страната от чуждестранен петрол. Трябва да се има предвид, че енергийните нужди на Китай се покриват на 70% от вноса, като според прогнози на Международната агенция по енергетика (IEA) до 2040-а година тази стойност ще достигне 80%.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15