Китай "пропусна" американския суров петрол в окончателния целеви списък с новите мита

По-рано тази седмица Китай представи списък с американски стоки за 16 млрд. долара, които ще подлежат на обмитяване с 25% от 23-ти август, ако по същото време влязат в сила аналогичните по размер и стойност мита за вноса на китайски стоки в САЩ. Според "Уолстрийт джърнъл" обаче в последната редакция на списъка с американски стоки липсва една от най-важните, а именно американският суров петрол.

Трябва да се има предвид, че петролът беше една от най-важните стоки, изброени от властите в Пекин още пред юни, които ще подлежат на високи мита като противодействие на заплахите на администрацията на Доналд Тръмп за тарифи върху вноса на китайски стоки. Тази маневра заплашваше да застраши много сериозно търговските взаимоотношения с оглед на факта, че през последните две години Китай се превърна в най-големият купувач на изнасяния от САЩ суров петрол, като само в рамките на миналата година този дял достигна близо 20% от целия износ на американски петрол.

"Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че петролът вече не фигурира в окончателния списък на властите в Пекин с американски стоки, които предстои да бъдат обложени с високи мита. Китайското министерство на търговията не обясни този "пропуск" и не отговори на поставените от финансова агенция въпроси.

Анализатори и представители на индустриални организации заявиха, че промяната може би сигнализира, че Китай преоценява досегашните си "шумни заплахи", имайки предвид забавящата се икономика, лекотата, с която продавачите на американски суров петрол могат да си намерят нови купувачи, и най-вече растящата зависимост на страната от чуждестранен петрол. Трябва да се има предвид, че енергийните нужди на Китай се покриват на 70% от вноса, като според прогнози на Международната агенция по енергетика (IEA) до 2040-а година тази стойност ще достигне 80%.


Още от категорията

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59

Обезценка на паунда след спекулации, че Тереза Мей ще се откаже от утрешния парламентарен вот на Брекзит сделката

Британската лира се намира под силен натиск от продажби спрямо останалите валути след подновени спекулации, че премиерът Тереза Мей ще се откаже от планирания за вторник (11-и декември) ключов парламентарен вот на договорената от нея Брекзит сделка с Европейския съюз. Според Би Би Си и агенция Блумбърг подобно отлагане на гласуването в..

публикувано на 10.12.18 в 15:00

Драматично влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната през декември до 4-годишно дъно

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха рязко през декември за четвърти пореден път, достигайки най-ниско ниво от четири години насам в резултат на оставащите в сила притеснения относно протекционистката търговска политика на САЩ, бюджетните спорове на Италия с Европейската комисия и..

публикувано на 10.12.18 в 14:22
Поскъпване на водата в 27 населени места се очаква от януари.

Водата поскъпва от 1 януари в редица градове

Поскъпване на водата в 27 населени места се очаква от януари. Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София – с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около процент и половина. Увеличението на цените на ВиК услугите е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от регулатора...

публикувано на 10.12.18 в 14:22

Расте производството на тютюневи изделия

С близо 26% се е увеличило производството на тютюневи изделия за една година, сочат данните на Националния статистически институт за октомври. Данните идват на фона на все по-голямата употреба на т.нар. "бездимни" цигари. У нас те се предлагат от две компании. По-рано през годината няколко от основните класически марки цигари на "Булгартабак" бяха..

публикувано на 10.12.18 в 13:26
Морис Обстфелд, икономически директор на МВФ

МВФ предупреди за забавяне на икономическия растеж на САЩ през следващите две години

Растежът на икономиката на САЩ ще се забави през 2019-а и 2020 година най-вече в резултат на по-слабото представяне на глобалната икономика, посочи пред репортери главният икономист на МВФ Морис Обстфелд преди напускането му на поста в края на годината. "За останалата част на света изглежда, че въздухът вече излиза от балона (световната..

публикувано на 10.12.18 в 13:19

Очаквано забавяне на растежа на британската икономика през трите месеца до октомври

Растежът на икономиката на Великобритания се забави очаквано през трите месеца до края на октомври, отразявайки сериозното влошаване на промишленото производство и в частност на производството на автомобили, поставяйки под въпрос здравето на британската икономика преди официалното напускане на ЕС, известно като Брекзит, в края на март следващата..

публикувано на 10.12.18 в 12:38