Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано повишение на годишната потребителска инфлация в САЩ за втори пореден месец с 2,9 на сто

Основната инфлация се ускори до близо 10-годишен връх от 2,4 на сто

През юли потребителските цени в САЩ се повишиха очаквано малко по-силно, отколкото през юни, като годишната инфлация стабилизира за втори пореден месец в най-високо ниво от шест години насам, а основната инфлация удари близо 10-годишен връх, което е пореден знак за втвърдяване на ценовия натиск във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през миналия месец с 0,2% спрямо юни, когато нарасна с 0,1%, показват данни на Департамента по труда.

На годишна база растежът на потребителските цени остана за втори пореден месец на ниво от 2,9%, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за трети пореден месец с 0,2% на месечна база, като на годишна база основната инфлация се ускори до 2,4% от 2,3% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2008-а година. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж продължава да бъде силното нарастване на енергийните цени с 12,1% на годишна база в резлтат най-вече на по-високите цени на бензина.

Трябва обаче да е има предвид, че по-високите цени означават, че американците губят част от покупателната си сила с оглед на факта, че осредненият часови доходи през юли остана на нивото от предходния месец, докато средноседмичният доход се понижи с 0,2 на сто. В рамките на последните 12 месеца осредненият часови доход пък понижи с 0,2%, докато средноседмичният доход нарасна с едва 0,1 на сто. Слабият растеж на доходите, отнесен към инфлацията, може да ограничи способността на американците да харчат и това да навреди да представянето на икономиката на САЩ в бъдеще.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени