Очаквано повишение на годишната потребителска инфлация в САЩ за втори пореден месец с 2,9 на сто

Основната инфлация се ускори до близо 10-годишен връх от 2,4 на сто

През юли потребителските цени в САЩ се повишиха очаквано малко по-силно, отколкото през юни, като годишната инфлация стабилизира за втори пореден месец в най-високо ниво от шест години насам, а основната инфлация удари близо 10-годишен връх, което е пореден знак за втвърдяване на ценовия натиск във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през миналия месец с 0,2% спрямо юни, когато нарасна с 0,1%, показват данни на Департамента по труда.

На годишна база растежът на потребителските цени остана за втори пореден месец на ниво от 2,9%, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за трети пореден месец с 0,2% на месечна база, като на годишна база основната инфлация се ускори до 2,4% от 2,3% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2008-а година. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж продължава да бъде силното нарастване на енергийните цени с 12,1% на годишна база в резлтат най-вече на по-високите цени на бензина.

Трябва обаче да е има предвид, че по-високите цени означават, че американците губят част от покупателната си сила с оглед на факта, че осредненият часови доходи през юли остана на нивото от предходния месец, докато средноседмичният доход се понижи с 0,2 на сто. В рамките на последните 12 месеца осредненият часови доход пък понижи с 0,2%, докато средноседмичният доход нарасна с едва 0,1 на сто. Слабият растеж на доходите, отнесен към инфлацията, може да ограничи способността на американците да харчат и това да навреди да представянето на икономиката на САЩ в бъдеще.


Още от категорията

Турските доставчици спряха да приемат поръчки за Айфон

Турските доставчици спряха да приемат от клиентите поръчки за доставката на американски мобилни телефони Айфон, съобщава ТАСС, като се позовава на вестник "Хюриет". Един от най-големите вносители на електроника в Истанбул е отменил поръчки за около 50 милиона долара.  Много продавачи махнаха от витрините на магазините си електронните устройства..

публикувано на 16.08.18 в 18:01

Ръст на индекса Дау Джоунс с над 300 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Основните фондови индекси стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък със здрави повишения благодарение на подновяване на инвеститорския риск-апетит след информация за предстоящото възстановяване до края на месеца на търговските преговори между САЩ и Китай и на фона на много силни финансови резултати на водещи компании като Cisco и Walmart...

публикувано на 16.08.18 в 17:38
Берат Албайрак

Берат Албайрак заяви пред чуждите инвеститори, че Турция ще излезе по-силна от кризата с лирата

Финансовият министър Берат Албайрак увери международните инвеститори в четвъртък, че Турция ще излезе по-силна от валутната криза, настоявайки, че банките в страната са здрави и силни. В телеконферентен разговор с над 3000 хиляди инвеститори и икономисти Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, заяви, че Турция напълно разбира и..

публикувано на 16.08.18 в 17:24

Министерството на финансите предлага промени в Закона за БНБ

Министерството на финансите предлага промени в Закона за БНБ, с които се отговаря на препоръките на Европейската централна банка. Проектът е публикуван на интернет страницата на министерството, а в него се предлага член на Управителния съвет на Централната банка да може да бъде отстраняван предсрочно от длъжността си при установен конфликт на..

публикувано на 16.08.18 в 17:19
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу потвърди, че търговските преговори с Китай ще бъдат подновени по-късно този месец

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди в четвъртък, че САЩ и Китай ще възобновят търговските си преговори по-късно този месец, но предупреди, че президентът Доналд Тръмп е силно решен да се увери, че американската администрация ще постигне добра сделка. Трябва да се има предвид, че Лари Къдлоу е директор на Националния..

публикувано на 16.08.18 в 16:34

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 212 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи слабо през последната седмица и остава недалеч от близо 50-годишно дъно, достигнато около месец по-рано, което е пореден ясен знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 16.08.18 в 15:42

Как кризата с турската валута се отразява върху бизнеса

Сривът на турската лира ще се отрази най-пряко върху търговския поток, защото той е по-чувствителен и реагира на краткосрочни шокове, а след това се възстановява. Това каза за предаването "12+3" Милена Виденова, ръководител на компания за корпоративно застраховане. Българският износ за Турция за 2017 година е бил около 4% от брутния ни..

публикувано на 16.08.18 в 15:31