Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас

село Кобиляне

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство отговарят за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите отварят само за петъчни молитви, а част от духовните водачи не получават заплати, установи екипът на БНР в област Кърджали.

Минарето на джамията в село Кобиляне се вижда отдалеч. На вратата обаче виси катинар. Жена от съседния магазин ни помага Али Сюмер да ни отвори джамията. 83-годишният духовен водач ни кани да разгледаме храма. Разказва, че бил водач в Мадан, учил Корана в близко село и когато се пенсионирал и прибрал на село, хората го избрали за имам. В момента в джамията идват хора от 10 махали, предимно за петъчна молитва. За съжаление, няма достатъчно имами, казва Юмер.

В съседното село Бойно голяма джамия отваря имам от Кърджали, който е идвал единствено в петък. Младите имами пък бягали в чужбина заради липсата на заплати:

„Населението дава 100 лева. Аз съм пенсионер и затова не търся много. Хората нямат пари. Младите момчета, които са завършили училище в Момчилград за имами получават заплата – 300-400 лева. Тук мюфтия. Той дава 100 лева няколко месечна, но после каза, че няма откъде.“

„От Турция никой не плаща. Тук се събират 30-40 души в петък и това е“, отговаря имамът на въпрос за чуждото финансиране на ислямските храмове.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени