Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с турската лира започва да се отразява негативно на глобалните капиталови пазари

Драматичният днешен срив на турската лира с близо 20% доведе до засилване на опасенията, че финансовата криза в страната може да се отрази негативно и на глобалните пазари като цяло.

Повод за това дадоха изразените от ЕЦБ притеснения относно експозициите на водещи европейски банки в Турция. Единният надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка, който осъществява мониторинг на активността на най-големите европейски кредитори, все още не определя ситуацията като критична, но е загрижен относно способността на турските заемодатели да обслужват техните кредити в чуждестранна валута, съобщи по-рано днес "Файненшъл Таймс".

Това провокира спад на европейските фондови пазари и доведе по-специално до агресивни разпродажби на банковите акции, до солиден негативен старт на търговията на Уолстрийт, до поскъпване на щатския долар към нови едногодишни върхове и до спад на еврото към най-ниски нива от юли 2017-а година насам.

                                                                                                                                                      Графика долар/турска лира

Снимка

Само в рамките на петъчната търговия турската лира се срина с близо 20% спрямо долара, като американската валута удари рекорден връх около 6,7960 лири преди да опита стабилизация около 6,2800 нивото. Призивите на турския президент Ердоган към населението на страната да обръща валутните спестявани в турски лири и уповаването му на "волята на Аллах" не успяха да успокоят растящото инвеститорско напрежение.


Индексът на щатския долар спрямо останалите шест основни валути се повишава с 0,65% към 96,31 пункта, достигайки най-високо ниво от юли 2017-а година насам.

В същото време притесненията, че големи европейски банки могат да пострадат от кредитните им експозиции в Турция, провокират спад на еврото с 0,8% към 13-месечно дъно от 1,1416 долара, с над 1% към тримесечно дъно от 126,44 японски йени и към едногодишно дъно от 1,1348 швейцарски франка.

Към края на петъчната търговия, общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 губи 1,16% от стойността си, германският индекс DAX30 се понижава с 1,98%, френският CAC40 - с 1,65%, италианският MIB - с цели 3% и испанският Ibex-35 - с 1,97%.

Изразените от ЕЦБ притеснения се отразяват най-негативно на банковия сектор, като акциите на италианската UniCredit падат с 6,5%, на испанската BBVA - с 5,77% и на френската BNP Paribas - с 4,39%. Трябва да се има предвид, че именно тези банки се следят внимателно от Единният надзорен механизъм на ЕЦБ във връзка с техни експозиции в Турция.

Ескалиращата валутна криза в Турция и последвалото общо напрежение на световните капиталови пазари доведе до негативен старт и на търговията на Уолстрийт. Заплахите на Доналд Тръмп да удвои митата за внос на стомана и на алуминий от Турция допълнително нажежиха обстановката на финансовите пазари в края на работна седмица.

Индексът DJIA се понижи с над 200 пункта (понижение с 0,8%), широкият индекс S&P500 - с 0,58% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5%.

Междувременно, анонсираните от САЩ нови санкции спрямо Москва се отразяват допълнително негативно върху инвеститорските настроения и върху стойността на руската рубла. Щатският долар поскъпва в петък с 0,9% към нов двугодишен връх от 67,629 рубли, след като вчера руската валута се обезцени с близо 5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени