Ердоган: САЩ ще си платят заради икономическия натиск върху Анкара

| обновено на 11.08.18 в 19:57
Снимка: БГНЕС

Във втора за днес войнствена реч президентът на Турция Реджеп Ердоган се закани Съединените щати да си платят заради икономическия натиск срещу Анкара.

Ердоган обвини американския президент Доналд Тръмп, че действията му са продиктувани от "сметки на дребно". И осъди политиката му на санкции, които нарече "обявяване на икономическа война на целия свят".

Ердоган призова европейските държави да търгуват с Турция в национална валута, "за да се измъкнат от пресата на долара", съобщи турската НТВ.

В първата си реч днес турският президент Реджеп Ердоган обвини Съединените щати, че с удвояването на митата върху стоманата и алуминия от Турция обръщат гръб на съюзника си в НАТО. И предупреди, че ако Вашингтон продължава с "валутния заговор", Анкара ще си потърси нови приятели и съюзници. 

Пред многохиляден митинг в черноморския град той  призова сънародниците си, ако крият долари, евро или злато под дюшеците си, веднага да ги занесат в банките и да ги обърнат в турски лири. С това те щели да дадат своя дан във войната за независимост и за национално бъдеще. "Ако някой има долари, евро или злато под възглавницата, нека да отиде до банката и да ги смени за турски лири. Това е национална борба. Това ще е отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война срещу нас", каза Ердоган.

Турският президент се възмути, че американският му колега Доналд Тръмп е способен да сложи на карта двустранните отношения само заради протестантския пастор Андрю Брънсън, който е задържан по обвинение, че подкрепял терористични организации:

"Пак се обръщам към онези в Америка. Жалко! Жалко, че над стратегическия си партньор в НАТО слагате един пастор!"

Припомняме, че сред основните причини за финансовото сътресение е дипломатическата криза между САЩ и Турция заради задържания от Анкара американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм. Ердоган отговори с упрек на искането на американския президент Доналд Тръмп Брънсън да бъде освободен.

Ердоган заяви, че Турция ще се бори със задълбочаващата се финансова и икономическа криза с патриотизъм, след като вчера националната валута продължи да се обезценява главоломно и обменният курс остана трайно над 6 турски лири за щатски долар. Загубата на стойност достигна 19 процента спрямо курса от предишния ден

Той декларира, че Турция няма проблеми с макроикономическите данни, заетостта, банковата система. И че "изкуствената", както той каза, икономическа буря е предизвикана от чужбина – заради прости различия в мненията. Но Турция има алтернативни варианти за търговия – с Иран, с Русия и с някои европейски държави.

След това изказване лирата се срина до 6,05 за долар. А по-късно достигна и 6,20 за долар – 12 процента по-ниско от вчерашното ниво, след като финансовият министър Берат Албайрак не успя да убеди финансовите пазари, че новата икономическа политика на Турция не предполага политически контрол върху Централната банка и определянето на основните лихвени проценти.

Още по-дълбок срив – до 6 лири и 61 куруша за долар, последва изявление на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" – че се удвояват митата за внос в Съединените щати на турска стомана и алуминий. Те стават съответно 50 и 20 на сто. 

Новите американски мита – 50 на сто върху стоманата от Турция и 20 на сто върху алуминия, влизат в сила от понеделник. Вчера турската лира, която вече беше загубила близо 35 процента от стойността си от началото на годината, се обезцени с още близо 15 на сто в сравнение с четвъртък.

В статия, публикувана от вестник "Ню Йорк таймс", Ердоган призова Съединените щати да спрат да се опитват да градят асиметрични отношения с Турция и да покажат уважение, защото партньорството им било застрашено още с отказа на Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Гюлен, смятан за организатор на опита за преврат в Турция преди 2 години.

Още от категорията

Турските доставчици спряха да приемат поръчки за Айфон

Турските доставчици спряха да приемат от клиентите поръчки за доставката на американски мобилни телефони Айфон, съобщава ТАСС, като се позовава на вестник "Хюриет". Един от най-големите вносители на електроника в Истанбул е отменил поръчки за около 50 милиона долара.  Много продавачи махнаха от витрините на магазините си електронните устройства..

публикувано на 16.08.18 в 18:01

Ръст на индекса Дау Джоунс с над 300 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Основните фондови индекси стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък със здрави повишения благодарение на подновяване на инвеститорския риск-апетит след информация за предстоящото възстановяване до края на месеца на търговските преговори между САЩ и Китай и на фона на много силни финансови резултати на водещи компании като Cisco и Walmart...

публикувано на 16.08.18 в 17:38
Берат Албайрак

Берат Албайрак заяви пред чуждите инвеститори, че Турция ще излезе по-силна от кризата с лирата

Финансовият министър Берат Албайрак увери международните инвеститори в четвъртък, че Турция ще излезе по-силна от валутната криза, настоявайки, че банките в страната са здрави и силни. В телеконферентен разговор с над 3000 хиляди инвеститори и икономисти Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, заяви, че Турция напълно разбира и..

публикувано на 16.08.18 в 17:24

Министерството на финансите предлага промени в Закона за БНБ

Министерството на финансите предлага промени в Закона за БНБ, с които се отговаря на препоръките на Европейската централна банка. Проектът е публикуван на интернет страницата на министерството, а в него се предлага член на Управителния съвет на Централната банка да може да бъде отстраняван предсрочно от длъжността си при установен конфликт на..

публикувано на 16.08.18 в 17:19
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу потвърди, че търговските преговори с Китай ще бъдат подновени по-късно този месец

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди в четвъртък, че САЩ и Китай ще възобновят търговските си преговори по-късно този месец, но предупреди, че президентът Доналд Тръмп е силно решен да се увери, че американската администрация ще постигне добра сделка. Трябва да се има предвид, че Лари Къдлоу е директор на Националния..

публикувано на 16.08.18 в 16:34

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 212 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи слабо през последната седмица и остава недалеч от близо 50-годишно дъно, достигнато около месец по-рано, което е пореден ясен знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 16.08.18 в 15:42

Как кризата с турската валута се отразява върху бизнеса

Сривът на турската лира ще се отрази най-пряко върху търговския поток, защото той е по-чувствителен и реагира на краткосрочни шокове, а след това се възстановява. Това каза за предаването "12+3" Милена Виденова, ръководител на компания за корпоративно застраховане. Българският износ за Турция за 2017 година е бил около 4% от брутния ни..

публикувано на 16.08.18 в 15:31