В област Кърджали се намира едно от големите български пристанища

Язовир Студен кладенец
Снимка: БГНЕС

Кърджали е в средата на Източните Родопи, но въпреки това е едно от големите български пристанища. Родопският град е притежавал истински флот от 5 пътнически кораба, един стражеви катер и няколко големи моторни лодки за редовен превоз на пътници. Заради флота в планината дори е бил приет специален закон. Сега в сърцето на Родопите се намират две от емблемите на българското корабостроене. Първият построен у нас метален кораб и първият български пътнически кораб. В Кърджали е регистрирано и единственото в света корабокрушение на сушата.

Историята за създаването на родопския флот започва със строителството на трите големи язовира от каскада Арда – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. При запълването им с вода десетки села остават без път към другите населени места. Тогава държавното и партийно ръководство взима решение за създаването на редовни пътнически превози по вода и към Родопите са насочени първите строени у нас метални кораби „Галата“ и „Евксиноград“.

Капитан Димитър Тонев, бивш началник на отдел „Воден транспорт и комуникации“ към Окръжния народен съвет в Кърджали, разказва:

„Водният транспорт се осъществяваше от два много остарели кораба. За първия кораб се носи митът, че е бил яхта на цар Борис III, което не е вярно, защото самият аз съм чел от исторически източници, че той се е изказал много негативно за българското корабостроене, че това не е работа на България да строи кораби и че тази черупка още при пускането във вода щяла да се обърне“.

Средата на 70-те години на миналия век се решава Родопският флот да бъде подсилен с по-модерни съдове и изборът са два нови водометни кораба „Заря“, произведени в Съветския съюз.

Годишно корабите превозват над 300 хиляди пътници. В Кърджали е създадена и школа за обучение на екипажите. В нея са завършили над 30 професионални капитани и над 500 любители с право да управляват съдове. В края на 70-те години на сцената се появява и корабът „Емона“. Мирослав Шопов, яхтсмен от Кърджали и корабособственик, разказва:

„Това е първият български пасажерски кораб. Поръчан е от цар Борис III, след което правят и кораб „Калиакра“. През 1946 година ги пускат на вода“. Катастрофирането на „Емона“ е и единственото досега корабокрушение на суша, отбелязано в книгата „Гинес“. Днес „Емона“ е ресторант, закотвен на брега на язовир „Кърджали“, и вече не прави курсове в язовира.

Първият метален български кораб „Галата“ сега стои изоставен на брега на язовир „Студен кладенец“.

Сега пътническите яхти са заменени с луксозни яхти и корабчета за разходки. Курсовете за обучение на капитани продължават, а от няколко години в града има и корабостроителница за малки плавателни съдове.

Повече за пристанището на Кърджали чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Камион се запали на пътя между Ветрино и Провадия

Камион се запали на пътя между село Ветрино и Провадия в посока автомагистрала "Хемус". След получен сигнал в Областната дирекция на МВР във Варна на мястото е бил изпратен противопожарен автомобил с екип от четирима пожарникари, които са изгасили горящата кабина. Ремаркето не е било засегнато. До пристигането на пожарната, шофьорът и граждани са се..

публикувано на 16.08.18 в 17:44

Тази вечер приключва допитването за премахването на лятното часово време

Европейците имат време до тази вечер да помислят дали да сложат край на практиката да се местят стрелките с час напред за периода от март до октомври, предаде ДПА. На 4 юли Европейската комисия започна социологическо допитване по въпроса. В него анкетираните могат да кажат дали искат лятното часово време да бъде премахнато.  Допитването..

публикувано на 16.08.18 в 17:28

Украинската военна прокуратура поиска 15 години затвор за Виктор Янукович

Украинската военна прокуратура поиска от съда да осъди бившия президент на страната Виктор Янукович на 15 години затвор. Той е обвинен в държавна измяна, тъй като през февруари 2014 г. сам се оттегли от поста и се е обърнал с молба към руския президент да изпрати войски в Украйна. Прокуратурата смята, че тези действия на Янукович са улеснили Русия в..

публикувано на 16.08.18 в 17:25

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в почистването на Седемте рилски езера

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в петък в почистването на района на Седемте рилски езера. Ще бъде почистено около всичките седем езера на циркуса, както и на двете така наречени "Паничени езера" в съседство. Всичко ще се събира в специално доставени торбички, направени от трева, които имат кратък срок на разлагане. След това..

публикувано на 16.08.18 в 17:12

Деца извоюваха ремонт на спортна площадка след среща при кмета на Перник

Спортна площадка в Перник ще бъде ремонтирана в резултат на посещение на деца в кабинета на кмета. Миналата година група деца от квартал "Проучване" се срещнаха с кмета Вяра Церовска и поискаха разрушеното им игрище да бъде реконструирано. Това лято на площадката започна цялостен ремонт. Игрището ще бъде комбинирано за футбол, баскетбол и..

публикувано на 16.08.18 в 17:07

Прекратиха за днес издирването на второто дете от инцидента в морето край Варна

Операцията по издирването на 14-годишното дете, което падна вчера в морето край вълнолома във Варна, се прекратява за днес и ще бъде продължена отново утре сутринта. Това съобщиха Военноморските сили. Причината е изчерпаният лимит от шест часа, в които водолазите могат да извършват спускания. По-рано днес бе намерено тялото на..

обновено на 16.08.18 в 17:01

От 2020 г. учениците ще имат нов предмет - Гражданско образование

Новите учебни програми за 11 и 12 клас по български език и литература, математика, чужд език и физическо възпитание вече са утвърдени, а  преподаването по тях ще започне от есента на 2020 година. Това съобщиха от просветното министерство. Въвежда се нов предмет - Гражданско образование. Дисциплината ще бъде насочена към практическата ориентация на..

публикувано на 16.08.18 в 16:48