В област Кърджали се намира едно от големите български пристанища

Язовир Студен кладенец
Снимка: БГНЕС

Кърджали е в средата на Източните Родопи, но въпреки това е едно от големите български пристанища. Родопският град е притежавал истински флот от 5 пътнически кораба, един стражеви катер и няколко големи моторни лодки за редовен превоз на пътници. Заради флота в планината дори е бил приет специален закон. Сега в сърцето на Родопите се намират две от емблемите на българското корабостроене. Първият построен у нас метален кораб и първият български пътнически кораб. В Кърджали е регистрирано и единственото в света корабокрушение на сушата.

Историята за създаването на родопския флот започва със строителството на трите големи язовира от каскада Арда – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. При запълването им с вода десетки села остават без път към другите населени места. Тогава държавното и партийно ръководство взима решение за създаването на редовни пътнически превози по вода и към Родопите са насочени първите строени у нас метални кораби „Галата“ и „Евксиноград“.

Капитан Димитър Тонев, бивш началник на отдел „Воден транспорт и комуникации“ към Окръжния народен съвет в Кърджали, разказва:

„Водният транспорт се осъществяваше от два много остарели кораба. За първия кораб се носи митът, че е бил яхта на цар Борис III, което не е вярно, защото самият аз съм чел от исторически източници, че той се е изказал много негативно за българското корабостроене, че това не е работа на България да строи кораби и че тази черупка още при пускането във вода щяла да се обърне“.

Средата на 70-те години на миналия век се решава Родопският флот да бъде подсилен с по-модерни съдове и изборът са два нови водометни кораба „Заря“, произведени в Съветския съюз.

Годишно корабите превозват над 300 хиляди пътници. В Кърджали е създадена и школа за обучение на екипажите. В нея са завършили над 30 професионални капитани и над 500 любители с право да управляват съдове. В края на 70-те години на сцената се появява и корабът „Емона“. Мирослав Шопов, яхтсмен от Кърджали и корабособственик, разказва:

„Това е първият български пасажерски кораб. Поръчан е от цар Борис III, след което правят и кораб „Калиакра“. През 1946 година ги пускат на вода“. Катастрофирането на „Емона“ е и единственото досега корабокрушение на суша, отбелязано в книгата „Гинес“. Днес „Емона“ е ресторант, закотвен на брега на язовир „Кърджали“, и вече не прави курсове в язовира.

Първият метален български кораб „Галата“ сега стои изоставен на брега на язовир „Студен кладенец“.

Сега пътническите яхти са заменени с луксозни яхти и корабчета за разходки. Курсовете за обучение на капитани продължават, а от няколко години в града има и корабостроителница за малки плавателни съдове.

Повече за пристанището на Кърджали чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Управляващата партия печели изборите в Иракски Кюрдистан

Управляващата Демократична партия на Кюрдистан печели изборите за парламент на полуавтономния иракски регион, получавайки 45 места, предаде Ройтерс. Историческите съперници от Патриотичния съюз на Кюрдистан остана на второ място с 21 депутати, съобщава избирателната комисия. Изборите се състояха на 30 септември, но обявяването на резултатите се..

публикувано на 21.10.18 в 04:39

10 полицаи ранени след бунт в депортационен център в Мадрид

10 полицаи и един мигрант са били ранени, след като голяма група мигранти се е опитала да избяга от депортационен център в Мадрид. Групата от около 80 мигранти от алжирски произход се е опитала да избяга вчера сутринта, каза полицията. През август 13 мигранти успяха да избягат от същия център. Петима бяха арестувани малко след бягството...

публикувано на 21.10.18 в 03:54
Родопите

В Смолян и Кърджали честват 106 години от Освобождението на Родопите

Днес е кулминацията на тържествата в Смолян, посветени на 106-ата годишнина от освобождението на Родопите. Сред официалните гости на честването е председателят на парламента Цвета Караянчева. На връх Средногорец, известен като "Родопската Шипка", ще бъде отслужена панахида за загиналите в боевете на върха и ще бъдат поднесени венци и цветя пред..

публикувано на 21.10.18 в 03:48

Най-малко 36 загинали по време на изборите в Афганистан

Най-малко 36 души загинаха при насилието, което съпровожда изборния ден в Афганистан. Вотът продължава и днес, тъй като 401 избирателни секции не можаха да започнат работа поради различни проблеми, включително неточни избирателни списъци или проблеми с биометричните терминали.  Гласуването в провинция Кандахар е отложено за следващата събота. По..

публикувано на 21.10.18 в 02:30

Турските власти спряха над 100 мигранти, опитващи да влязат в България

Турските власти в Одрин са разкрили голяма група нелегални мигранти, които се подготвяли да се прехвърлят през границата в България или Гърция. Групата е от 122-ма души от Сирия, Афганистан и Алжир. След сигнал полицията в Одрин предприела акция по проверка на хостелите в града в района Калеичи. В акцията срещу мигрантите се включили и екипи от..

публикувано на 21.10.18 в 01:51

В община Тунджа подготвят сборник за загиналите войници

Исторически сборник за загиналите във войните жители на община Тунджа ще бъде издаден през следващата година. Във всички читалища започва събиране на информация. Първата стъпка към осъществяването на идеята е събиране на данни за загиналите, чиито имена са изписани на 40–те войнишките паметника. Ще се търси съдействието и на Държавния архив в Ямбол..

публикувано на 21.10.18 в 01:35

Стотици мигранти от Централна Америка остават блокирани между Гватемала и Мексико

Стотици мигранти от Централна Америка остават блокирани на мост на границата между Гватемала и Мексико, съобщи Ройтерс. Кадри в световният фотообмен показват и постоянните опити за преминаване на река Сучиате, която разделя двете страни.  Преди ден те бяха отблъснати след сблъсъци с полицията и с помощта на сълзотворен газ. Американският президент..

публикувано на 21.10.18 в 00:57