Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното министерство обеща да бъдат изпълнени исканията на майките на деца с увреждания

Снимка: БГНЕС

8-часово заседание на работната група, която подготвя новия Закон за хората с увреждания, приключи с обещания от социалното министерство да бъдат изпълнени изискванията на майките на деца с увреждания.

На омбудсмана Мая Манолова и майките е обещано да има отделен Закон за личната помощ. Индивидуалните оценки да имат задължителен, а не пожелателен характер. Пробив има при помощните средства. Обещано е до три месеца здравният министър да изработи стандарти за тях, а от началото на 2020 година те да се предоставят на нуждаещите се в натура от здравното министерство, за да спре спекулацията от фирмите, която се прави сега с техните цени. От 2021 година ще има нов държавен специализиран орган за хората с увреждания, подчинен на Министерския съвет.

„Определено, за да бъдем коректни, има много сериозен напредък от това, което видяхме сутринта, и от което на мен лично ми се разтрепериха ръцете, като го видях. Отново успяхме да обсъдим всеки въпрос и според мен да извадим аргументи, да убедим екипа на министъра затова, че трябва да възприеме нашите предложения“, коментира Мая Манолова.

Една от протестиращите майки - Мая Стоицева, каза:

„Въпросът е да го видим в понеделник - дали наистина ще ги има всичките текстове, до които днес стигнахме до съгласие. Очакваме да бъде записано и Закон за личната помощ, задължителният характер на индивидуалната оценка“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!