300 млн. лева допълнително са поискали общините от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. Това се казва в справка, направена специално за "Хоризонт", от ведомството. Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от тях. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева.

Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на финансовото министерство, предоставени на "Хоризонт". Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на общините са удовлетворени там. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната". От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. 

Останалите 24 милиона от предвидените в постановлението общо 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.

Още от категорията

САЩ заплаши Китай с нови икономически санкции относно вноса на ирански петрол

Новият специален представител на САЩ за Иран заяви в четвъртък, че администрацията на президента Тръмп е готова да наложи санкции на всяка една държава, която продължава да купува петрол от Иран след крайния срок в началото на ноември, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Икономическите санкции могат да засегнат и Китай, който по принцип е най-големият..

публикувано на 17.08.18 в 10:01
тунел Железница

Пред КЗК е обжалвана поръчката за изпълнението на тунел "Железница"

Обществената поръчка за изпълнители на тунел "Железница" е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от гръцката компания "Актор".  Това  ще забави избора за изпълнението на проекта на стойност 250 млн.лв. За победител в обществената поръчка за проектирането и строителството на тунел "Железница" беше избрано обединение "Джи Пи..

публикувано на 17.08.18 в 09:50

БСК изпрати становище до Владислав Горанов за отчитане на продажбите чрез фискални устройства в търговските обекти

Българска стопанска камара - БСК, изпрати становище до министър Владислав Горанов във връзка с Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. БСК счита, че предложените мерки ще доведат до необосновано повишаване на административната тежест и разходите на бизнеса и  не кореспондират с целите,..

публикувано на 17.08.18 в 09:28

Светла Несторова: В България се вземат всички мерки за стабилността на застрахователния пазар

В България са налични всички мерки, които могат да вземат, за да имаме увереност за стабилността на пазара. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова. „За мен единствената линия на бизнес, която заслужава допълнителни усилия и наблюдения и носи в себе си проблеми и..

публикувано на 17.08.18 в 09:18

А. Андонов: Рудниците в Раднево са с резерв за още 60 години

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов уверява, че трите рудника в Раднево са с резерв за поне още 60 години при сегашния темп на добив, предаде БТА. Тъй като бъдещето на дружеството зависи и от бъдещето на четирите електроцентрали в комплекса, Андонов изразява надежда, че Екоминистреството ще осигури необходимите..

публикувано на 17.08.18 в 09:07

Ст. Баласопулов: Работодателите трябва да бъдат стимулирани да наемат хора с увреждания

Преди дни Стилиян Баласопулов, председател на Националния съвет на трудово-производителните кооперации, след среща с депутатите от БСП Крум Зарков и Атанас Зафиров, подчерта, че са необходими повече стимули за работодателите, които наемат хора с увреждания: “Тъй като концепцията е, освен специализираните предприятия да се ангажират и..

публикувано на 17.08.18 в 07:56

Турските доставчици спряха да приемат поръчки за Айфон

Турските доставчици спряха да приемат от клиентите поръчки за доставката на американски мобилни телефони Айфон, съобщава ТАСС, като се позовава на вестник "Хюриет". Един от най-големите вносители на електроника в Истанбул е отменил поръчки за около 50 милиона долара.  Много продавачи махнаха от витрините на магазините си електронните устройства..

публикувано на 16.08.18 в 18:01