Туристически преход в Рила в памет на алпинистите Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров

Снимка: БГНЕС

Десетки кюстендилци - планинари, туристи, приятели ще се качат днес на Мальовица в Рила, за да отбележат 65 години на известните кюстендилсики алпинисти, участвали в експедиицията "Еверест - 84" Людмил Янков , роден на 11 август 1953 год., и Стамен Станимиров,  роден на 5 юни 1953 год. както и загиналия твърде млад техен приятел и свръзка Стоян Наков.

На това място при тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм  на 18 април 1988 год. загинаха Людмил Янков и Стоян Наков. На скалния откос има паметна плоча за двамата. Миналата година туристи от Кюстендил поставиха паметна плоча и за Стамен Станимиров, който почина преди 3 годиин от коварна болест, на 62 години. Стамен щеше да направи 65 г. през юни, а Людмил - на днешния ден, 11 август.  Организатор на похода е ТД "Осогово" - Кюстендил.

Събота и неделя са и дни на отворените врати в базовата екологична обсерватория "Мусала",  която е част от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Уникалното географско разположение на най-високия връх на Балканите - Мусала, дава възможност, освен  традиционните наблюдения на космическите лъчи, да се извършват изследвания, свързани с глобалното изменение на климата и с трафика на трансграничните замърсявания.

Още от категорията

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в почистването на Седемте рилски езера

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в петък в почистването на района на Седемте рилски езера. Ще бъде почистено около всичките седем езера на циркуса, както и на двете така наречени "Паничени езера" в съседство. Всичко ще се събира в специално доставени торбички, направени от трева, които имат кратък срок на разлагане. След това..

обновено на 17.08.18 в 10:14

4 водоноски осигуряват вода в Харманли

В Харманли и селата Остър камък, Бисер и Надежден водата е забранена за пиене и готвене заради завишени стойности на уран и алфаактивност. В предаването „Преди всички“ кметът на Харманли Мария Киркова каза, че в града са разположени 4 водоноски на различни места. „Към момента не съм уведомена от РЗИ или ВиК да има проблем в други населени..

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Чуждестранен печат

Историческите въпроси не трябва да се използват за всекидневна политика. Политиците са много изкушени да използват такива въпроси в борбата за власт, но отговорността е огромна, заяви македонският външен министър Никола Димитров в цитирано от вестник Вечер интервю за Телевизия 24.  Той каза това във връзка с реакциите в България след изявлението..

публикувано на 17.08.18 в 09:59

ДАЗД ще направи анализ за най-честите злополуки с деца

Има липса на интересна за децата среда, заяви в предаването „Преди всички“ Яна Алексиева – изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.   „По време на ваканциите за децата няма достатъчно места, в които те да могат да развиват своите хобита, да спортуват, да се забавляват и каквито и да било места, които да са насочени към младите хора и..

публикувано на 17.08.18 в 09:50

Намериха тялото и на второто момче, изчезнало край вълнолома във Варна

Намерено е тялото и на второто момче, на 14 години, което беше отнесено от морето край вълнолома във Варна. Дванадесет водолази на Военноморските сили . Четири водолазни екипа от Военноморските сили, Военната полиция и областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" подновиха издирването тази сутрин  в района на вълнолома,..

обновено на 17.08.18 в 09:35

Законът за хората с увреждания – нови срещи, нови стратегии

Законът за хората с увреждания ще трасира бъдещи промени, за да се стигне до голямата реформа. Това заяви в предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания  Мая Стоицева  преди днешната среща на майките с представители на изпълнителната власт в Министерския съвет. „От социалното министерство направиха доста усилия...

обновено на 17.08.18 в 09:16

Италианци прекараха нощта на открито след трусовете

Уплашени италианци прекараха нощта на открито, след като южната част на страната беше разтърсена от девет труса в рамките на два часа, съобщи БТА.  Пострадало е момче, което скочило от балкона на жилището си.  Нанесени са щети по стени и балкони.  В област Молизе са се срутили необитаеми жилища.  Губернаторът на областта призова за спокойствие и..

публикувано на 17.08.18 в 09:01