Арменската църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица в неделя, но приготовленията започват в събота

Снимка: БГНЕС

Големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица се чества и от арменската общност в страната. Арменците ще отбележат празника утре - по традиция те празнуват в неделния ден, най-близък до 15-ти август. А приготовленията за честванията започват от тази сутрин.  Денят, в който православните християни почитат Божията майка е един от петте големите арменски празници, сред които Великден, Кръстовден, Рождество Христово и ВартаВар, празникът на водата.

На този ден храмов празник чества и арменската църква в столицата, която носи името на Богородица. Главният редактор на в. Евреван Вартануш Топакбашиян, разказва, че по традиция в съботния ден се приготвя мадах - вид курбан с телешко, който се дава на вярващите заедно с осветено грозде.  Традицията се спазва в цялата страна. Арменските църкви в Шумен, Русе и Силистра също честват храмов празник и там ритуалът се изпълнява в завършен вид - животните на за жертвоприношения се дава да близнат осветена сол, а от кръвта им се поставя кръстен знак върху челата на малките деца. В неделя след отслужване на литургията всички вярващи се събират в двора на храма, за да се поздравят.

Сградата на Арменския дом в столицата на бул. Тодор Александров е построена през 1935 година като народно училище. Дотогава арменците са ползвали малка дървена църква, която в продължение на три века се е намирала на площад Света Неделя на мястото на Богословския факултет,.

Поради липсата на достатъчно средства за изграждането на отделна църква, част от училищната сграда е пригодена временно за храм. И макар да прилича повече на молитвен дом, поради отсъствието на кръст и камбанария, храмът обслужва духовните нужди на арменците в столицата вече повече от 80 години.

Сега усилията на общността са насочени към довършването на новата арменска апостолическа църква на ул. Лайош Кошут. До този момент Столичната община е отпуснала 350 000 лв. в подкрепа строителството ѝ, започнало преди 10 години. От църковното настоятелство, изразяват надежда, че храмът да отвори врати догодина.

У нас живеят около 20 000 арменци, концентрирани в големите градове. Според Вартануш Топакбашиян те са изключително добре приети в страната, а местните ги възприемат като част от обществото. Въпреки това тяхната обредна култура е малко позната.


Още от категорията

В Гърция деца на мигранти и бежанци започнаха училище в 137 училища

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават  заедно с гръцките ученици. За..

публикувано на 21.10.18 в 14:16

Възстановено е водоподаването към Лом

От днес е възстановено водоподаването към град Лом и близките села Замфир, Сливата, Орсоя и Добри дол, съобщиха от общината в крайдунавския град. 5 дни наред градът остана без вода заради тежка авария, училища и детски градини затвориха. Благодарение на денонощната работа на аварийните екипи три дни предсрочно са свързани новия със стария..

публикувано на 21.10.18 в 13:57

Временно е ограничено движението по Околовръстния път в района на Казичене

Временно е ограничено движението на автомобили по Околовръстния път на София в района на Казичене, съобщават от МВР. Причината е преобърнал се ТИР.

публикувано на 21.10.18 в 12:53
Дамян Дамянов

Акад. Дамян Дамянов: Все още сме незряло и политизирано общество

"Изглежда все още сме незряло общество. Не знам дали бихме излезли от видимите политически боричкания." Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" акад. Дамян Дамянов, обявен за Лекар на 2018 година. Той е хирург, завежда секция „Медицина“ в БАН. "Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта. Затова съдя, че сме незрял..

публикувано на 21.10.18 в 12:43

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават  заедно с гръцките ученици. За да не се чувстват..

публикувано на 21.10.18 в 12:00

В Благоевград, Банско и Разлог се провежда акция срещу групата на "Гаргата"

Операция на ГДБОП срещу престъпна група за разпространение на наркотици и насилствени действия спрямо хора се провежда на територията на Благоевград, Банско и Разлог, съобщиха за „Хоризонт“ източници от МВР. До момента са задържани повече от 5 души, сред които и лидерът на групата, познат с прозвището „Гаргата“. В момента продължават..

публикувано на 21.10.18 в 11:07

Заради протест ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата

Заради протест в 17 ч. днес ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата - Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско шосе" и „Самоковско шосе". Жителите на няколко столични квартала - Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне, ще спрат движението в техните райони. Те са недоволни, че в продължение на..

публикувано на 21.10.18 в 08:53