Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обясниха произхода на галактика-джудже, спътник на Млечния път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астрономи от САЩ и Испания обясниха произхода на астрономическия обект Segue 1, за който се смята, че е сфероидна галактика джудже или глобуларен клъстер, съобщи "Сайънс алърт". 


По мнението на учените, по-вероятно е Segue 1  да е галактика, уловена от гравитацията на Млечния път. Обектът е слабосветещ спътник на нашата галактика. Светимостта му не е по-голяма от тази на 300 слънца, а това е характерно за глобуларен клъстер. Съставен е от стари звезди, които съдържат малко количество метали. Това пък навежда на мисълта за потенциална галактика, възникнала в ранната Вселена, когато първото или второто поколение звезди все още не се били превърнали в свръхнови, синтезирайки и разпространявайки тежки метали. 


Segue 1 обикаля Млечния път за 600 милиона години. Това е характерно за галактика джудже. Според най-вероятния сценарий, обектът е бил уловен от гравитацията на нашата галактика при възникването си преди около 8 милиарда години. Друга хипотеза гласи, че обектът е бил спътник на сблъскала се с Млечния път по-голяма галактика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна