Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Застраховката "Гражданска отговорност" отново поскъпва шоково, информира "Сега". В края на миналата седмица, изненадващо за шофьорите, застрахователите оскъпиха полицата с нови 40-50 лева. От началото на годината цената на задължителната застраховка се е увеличила с почти сто лева, са изчислили от вестника. Според "Монитор" поскъпването на "гражданската отговорност" е с 50 на сто и цената ѝ ще продължи да върви нагоре.

Зърното с десет процента по-малко, поскъпна до 380 лева за тон, информира "24 часа". Това е най-високата цена за последните 4-5 години.

От "Монитор" са изчислили, че подготовката за училище на първокласник струва 450 лева. Най-големите разходи са за раница, анцуг и за тоалета за първия учебен ден.

Идва опасно мъртво течение по Черноморието, предупреждават спасители, цитирани от "Труд". През двата почивни дни морето е взело седем жертви, а от началото на сезона удавниците са 17. Най-опасни са дългите открити плажове, поясняват спасителите.

"Глоби вместо Гинес за най-голямото хоро", пише "Стандарт". Екоминистърът наказва танцьорите, които нагазиха в едно от Седемте рилски езера, за да се снимат, а влизането в езерата е изрично забранено, освен ако не е за почистването им. В събота имаше инициатива за най-голямото хоро на езерата, което да кандидатства за рекордите на Гинес.

Висшият съдебен съвет е плащал огромни суми за нощувки на членовете си, които живеят под наем, пише "Сега". Съветът е нарушил грубо правилата си и вместо до хиляда лева на месец е плащал тройно и четворно.

"Президентът иска анекс към договора с Македония", пише опозиционният "Дума". Липсва адекватна позиция от правителството за думите на Зоран Заев, смята Румен Радев, допълва вестникът.

"Земя" излиза с цитат на депутати от БСП  "Агенцията по храните плаче за прокурор". От левицата са категорични, че земеделският министър Порожанов трябва да си ходи.

Според заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, най-късно до края на 2019 година личните ни документи ще имат чип. В интервю за "24 часа" Ципов подчертава, че няма задължение за предсрочна смяна на ползваните от нас сега лични карти и паспорти.

"Седем хиляди висшисти се завърнаха в България", съобщава, в интервю за "Телеграф" директорът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. И тук се печели добре, затова не работете като роби в чужбина, призовава той.

Наш ITспециалист си купи къща за три милиона паунда в елитния лондонски квартал "Хампстед", разказва "Стандарт" в репортаж за родните емигранти в британската столица. В североизточен лондонски квартал, в който има нашенска колония, по цялата улица се продават розови домати, питка пърленка, шопска салата, нищо не липсва на нашенците. Българско бистро е обявено за най-доброто в специализиран британски сайт.

"Битката в света не е за Китай, а за Европа", казва, в интервю за "Труд", доц. д-р Мариана Тиен от Института за исторически изследвания при БАН. Тя подчертава, че България не е активна сред останалите държави в международен план в борбата им за привличане интереса на Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна