Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД започва допитване към децата, мненията ще се използват за новата национална стратегия

Снимка: БГНЕС

Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ започва допитване към децата на България. Целта е мнението им да се вземе предвид при разработването на новата Национална стратегия за детето.

„Важно е да чуем детското мнение, защото децата предвид факта, че те ще бъдат бъдещи родители и възрастни е много важно да чуем тяхното мнение и да участват активно в политиките, които ги касаят“, каза в интервю за предаването „Преди всички“ Милена Дянкова, началник отдел в Държавна агенция за закрила на детето. Тя уточни, че ДАЗД не прави самостоятелно стратегията, а съвместно с всички заинтересовани страни. Очаква се стратегията да е готова в края на декември.

„Искаме да разберем дали децата се чувстват добре там, където живеят. Дали хората, които полагат грижи за тях, ги подкрепят. Дали смятат, че водят здравословен начин на живот. Дали образованието, което получават, ги подготвя за живота, който им предстои като възрастни хора и освен това е важно да чуем мнението им за  това дали се чувстват защитени и спокойни на мястото, в което живеят и дали родителите, учителите се допитват до тях“, обясни още тя.

Мненията на децата ще бъдат обобщени и ще залегнат в Националната стратегия за детето.

Такъв въпросник ще попълнят и родителите и учителите: „Почти еднакви са въпросите и към възрастните, и към децата. Важно е да видим и тяхното мнение. Може би, ще има някакви различия в отговорите. Това ще протече през целия период на създаването на стратегията.“

Дянкова посочи, че до края на годината, освен стратегията, предстои да бъдат изготвени 3-годишен план, в който ще се набележат конкретните мерки и политики, срокове за изпълнение, както и Националната програма за закрила на детето за 2019 година.

„В момента правим паралелен анализ и на изтичащата стратегия, в който участват всички институции, които са имали отговорности по нея. Освен това ще се направи анализ и от независими експерти, който ще покаже силните и слаби страни на изтичаща стратегия. Всичко това ще бъде готово като анализ през септември“, каза още Дянкова.

Според нея ще има необходимост от актуализиране на нормативната уредба по отношение на децата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна