Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово на протест срещу опитите да бъде закрито АГ отделението в общинската болница

Теодор Шойлеков: Спирането на средствата за отделението може да събори нашата болница

| обновено на 13.08.18 в 15:07
В Карлово проведоха протест в защита на АГ отделението в МБАЛ „Д-р Киро Попов“.
Снимка: БГНЕС

Цяло Карлово начело с управата на града излезе на протест срещу опитите да бъде закрито Акушеро-гинекологичното отделение в общинската болница. Секторът не може да работи, тъй като Районната здравна каса в Пловдив не е сключила със здравното заведение договор за акушеро-гинекологичните пътеки. В двора на болницата, в 10.30 часа, започна протест срещу решението на Касата.

Близо 100 хиляди души ползват услугите на Карловската болница. В АГ отделението годишно се раждат между 350 и 500 деца. Ако то не съществува, ще бъде огромно неудобство да пътуваме над 50 км до друга болница, казаха протестиращите.

В момента заповедта на РЗОК-Пловдив, която преди около месец спря финансирането на 12 клинични пътеки за родилното отделение в Карлово заради проблеми с наличието на достатъчно анестезиолози, е спряна, обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който се позова на вече оповестено решение на Пловдивския административен съд. Ще отстояваме интересите си и пред по-висока съдебна инстанция, категоричен бе той:

"Действията на директора на Районната каса, не знам дали да ги определя като умишлени, но във всички случаи те са зловредни. Ако целта е да я унищожи, няма да успее".

Той се обяви и за адекватна политика от страна на държавата, за да има финансова стабилност за общинските болници:

"За 780 общински болници държавата подпомага с 6 милиона годишно, което е нищожна сума".

Междувременно от Регионалната здравна каса не отстъпват от позицията си, че сегашното състояние с назначени на половин щат лекари застрашава живота на майките и новородените. 

„Ние имаме сключен договор за тези клинични пътеки. Изведнъж със заповед от 19 юни, на нас ни спират финансирането на тези пътеки, тъй като имаме недостиг на анестезиолози. Това е хроничен проблем във всички болници. Проблемът е, че няма чуваемост и диалогичност между институциите. Общински съвет Карлово е принципал на болницата. Няма я обратната връзка между РЗОК-Пловдив и Общинския съвет. Не сме предупредени, че на тази дата ще спре финансирането, при условие, че имаме сключен договор с НЗОК за тези пътеки“. Това каза председателят на Общинския съвет в Община Карлово Теодор Шойлеков в интервю за предаването „Преди всички“.

„Ако по този начин са искали да ни предупредят и да ни обърнат внимание, защото и миналата година сме работили при същите условия – съгласни сме. Наистина това може да събори нашата болница, защото това са около 30% от месечния бюджет на болницата“, добави той.

Шойлеков призна, че в болницата има проблеми: „Съгласен съм – имаме трески за дялане и то не малко. Трябваше да вземем много крути мерки. Явно, че може да се наложи и финансова помощ от Община Карлово. Хубавата новина обаче е, че след като има определение на съда за тази заповед от 19 юни, че не е състоятелна, това няма да спре финансирането. РЗОК-Пловдив обжалва във ВАС в София, но докато излезе решението на ВАС, ние ще ги получаваме тези пари. Това е добрата новина“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна