Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови са новите правила за конвоиране на задържани и осъдени

Снимка: Ани Петрова, БНР

Готови са новите правила за конвоиране на задържани и осъдени. Това съобщиха от Министерството на правосъдието, откъдето уточняват, че след като по тях се произнесат заинтересованите институции, те ще бъдат утвърдени от министър Цецка Цачева.

Любителско видео от постъпването в болница на разследваната за корупция бивша кметица на община "Младост" Десислава Иванчева  - с белезници на краката и ръцете, е причината за промените. Правозащитни организации, адвокати и граждани реагираха остро срещу, според тях, унизителното отношение към човек, чиято вина все още не доказана. 

Работна група, начело с шефа на затворите Васил Миладинов, трябваше да подготви новите правила до миналия петък. Ден по-рано обаче той издаде временна заповед, по силата на която Десислава Иванчева напусна лечебното заведение неокована.

От Министерството на правосъдието не уточняват какви са предлаганите промени в режима, но самият Миладинов даде да се разбере, че ще се прилага индивидуален подход при конвоирането на всеки задържан.

Становища се чакат от Върховна касационна прокуратура, Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Междувременно оковаването на Иванчева и изобщо корупционното разследване срещу нея и заместничката ѝ Биляна Петрова станаха повод за тазвечерен протест пред МС с настояване те да бъдат освободени. Иска се и оставката на цялото правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна