Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Германия желае икономически просперитет на Турция и независимост на Централна банка на страната

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че Германия иска да види икономически просперитет в Турция и че Анкара трябва да гарантира независимостта на своята Централна банка.

"Никой няма интерес от икономическа дестабилизация в Турция, но трябва да се направи всичко необходимо, за да се гарантира независима Турската централна банка ", заяви Меркел по време на пресконференция в Берлин, когато беше запитана от репортери да коментира икономическата ситуация в Турция, съобщава Ройтерс.

"Германия би искала да види икономически просперираща Турция. Това е в наш интерес", добави Меркел.

По-рано в понеделник аналогични коментари бяха направени и от говорител на правителството в Берлин, като той също подчерта, че Германия има интерес от стабилна турска икономика и че властите следят отблизо настоящата напрегната ситуация.

Говорител на германското министерство на финансите пък заяви, че не е имало извънредни разговори между членовете на Г-20 относно ситуацията в Турция. Според него е прекалено рано да се коментират експозициите на германски компании в турската икономика, като той отказа да направи оценка на последните ценови сривове на турската лира.

Междувременно говорител на ЕК посочи в туитър, че Европейският съюз е наясно с потенциалното въздействие върху европейските банки от ситуацията в Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени